Hoeveel water neem je mee de golfbaan in? En hoeveel water heb je eigenlijk nodig op een dag?
Deze factoren spelen een rol
Als het warm weer is of als je het zwaar hebt in de baan verlies je veel vocht door zweet wat weer aangevuld moet worden. Zorg dat je een grote fles water meeneemt en vul die zo nodig bij. Een tekort aan water kan zorgen voor concentratieverlies en dat wil je niet. Ook kun je veel vocht tot je nemen via voedsel zoals fruit. Neem je voor of na het golfen een grote kom soep dan heb je weer minder water nodig. Kleine mensen hebben ook minder vocht nodig dan grote.
Het hangt dus van een aantal factoren af. Luister wat je lichaam aangeeft want we krijgen niet voor niets dorst. Ook kun je je urine in de gaten houden. Is het de hele dag behoorlijk geel (en dus geconcentreerd zoals in de ochtend), drink dan wat meer. Is het zo doorzichtig als water drink dan wat minder. Als je teveel water drinkt, kan de balans van mineralen in je bloed verstoord raken. Volgende maand lees je hier meer over.
Wat kun je verder doen?
- Begin de dag met een glas water zodra je opstaat. In de nacht verlies je namelijk via zweet en ademhaling veel vocht. Ben je in de overgang dan helemaal! Ook voor je darmen is het heel prettig als je begint met water. De darmvilli wordt alvast voorbereid om voedingsstoffen uit je ontbijt te halen.
- Krijg je dorst, neem dan geen frisdrank want dat is erg suikerrijk. Het zijn hypertone dranken die juist vocht onttrekken aan het lichaam. Water of thee is dan een betere keuze. Maar wat nu als je water helemaal niet lekker vind? Maak het dan lekker! Bijvoorbeeld door citroenschijfjes en munt toe te voegen of mandarijn en basilicum of appelschijfjes en kaneelstokjes of komkommerschijfjes en dille of…..je verzint zelf iets.
- Drink na elke kopje koffie of glas wijn altijd een glas water. Bij sommige restaurants serveren dit er al standaard bij. Neem alcoholvrij of alcoholarm bier na het golfen. Dranken tot 2% alcohol vullen vocht aan, daarboven onttrekken ze vocht aan het lichaam.
- Eet voedsel dat rijk is aan vocht zoals komkommer, tomaten of watermeloen.