Zo eet en drink je jezelf naar een goede score
Wat eet jij als je golft? Koekjes, chocola, druivensuiker, een krentenbol of doe je gezond met een appel of banaan? Maakt het überhaupt wat uit wat je in je mond stopt? Jazeker. 6 bouwstenen om jezelf naar een goede score te eten en drinken.
Alsof een golfswing technisch gezien al niet moeilijk genoeg is, vergt golf ook nog eens wat van je uithoudingsvermogen. 18 holes lang, of voor de fanatiekelingen (of competitiespelers) onder ons soms nog langer. Niet zozeer het wandelen of lopen kost veel energie. Nee – dat uithoudingsvermogen gaat vooral om: kun je elke keer weer die concentratie opbrengen? 18 holes lang, voor elke slag, elke chip, elke putt? Ook voor die ‘denkkracht’ hebben je brein en jij energie nodig. Energie die je gedurende je ronde op peil moet houden. Dat doe je door de juiste dingen te eten en te drinken. Wij geven je wat tips om jezelf naar een fijne score en nog fijnere ronde te eten en drinken. Cheers!
1
Hydrateer (elke hole weer)
Water drinken. Dat vinden we makkelijk als het mooi weer is. Vergeten we ook niet. Alleen: ook als het niet zulk mooi weer is moet je je vochthuishouding op peil houden. Wie niet genoeg drinkt, droogt uit en dat heeft direct invloed op jou en je score. Uitdroging ligt dan op de loer en dat leidt tot vermoeidheid en een minder goede concentratie. Met als gevolg dat je minder goed in staat bent om situaties in de baan goed te beoordelen. Wat weer leidt tot onhandige beslissingen en slechte ballen. Niet doen dus. Water drinken dus. En niet wachten tot je vergaat van de dorst, maar neem gewoon op elke hole twee of drie slokken.
2
Complexe koolhydraten
Wij vrouwen – en zeker wij vrouwen van een bepaalde leeftijd – zijn vaak redelijk geobsedeerd door koolhydraten. Die dingen hebben bepaald geen goede reputatie, want slecht voor ons gewicht en onze strijd tegen ongewenste kilo’s en vetrolletjes. Jammer van die reputatie, want koolhydraten zijn juist ontzettend goed voor je. Je moet dan wel de complexe kiezen: complexe koolhydraten zoals volkoren granen, bruine rijst, quinoa en zoete aardappelen zorgen voor een gestage afgifte van energie. Telkens een klein beetje, zodat je het lang volhoudt. Perfect als je aan het golfen bent, want het laatste wat je dan nodig hebt zijn energiedips. Die moet je zien te voorkomen. Voel je je namelijk flauw, dan ben je eigenlijk al te laat. Iets eten helpt dan natuurlijk, maar nu gebruikt – of eigenlijk: verbruikt – veel energie om je energielevel weer op peil te brengen. Energie die je beter voor je concentratie had kunnen gebruiken. Dus: om energiecrashes te voorkomen, eet je dus het beste complexe koolhydraten.
3
Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw, reparatie, behoud en onderhoud van weefsels in je lichaam, zoals spieren, en voor allerlei lichaamsfuncties, zoals je concentratie. Eiwit zit in peulvruchten, noten, zaden, ei, vlees, vis, zuivel, bonen en tofu.
4
Gezonde vetten
Gezonde vetten, zoals Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren en zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Ze zitten vooral in vis en andere zeevruchten en zijn gunstig voor de werking van je hart, de elasticiteit van je bloedvaten, ze ondersteunen je cognitief vermogen (goed voor de ontwikkeling en behoud van je hersenen) en ze werken bovendien ontstekingsremmend.
Een portie vette vis in je golftas is niet heel handig, maar die gezonde vetten zitten gelukkig ook in walnoten. Zakje walnoten mee in je tas dus!
5
Fruit en groenten
Inkoppertje natuurlijk, maar ze horen ook gewoon thuis in deze lijst. Groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Gunstig dus voor het verbeteren en ondersteunen van je algehele gezondheid.
6
Slimme en gezonde tussendoortjes
Een bakje fruit of groente mee tijdens het golfen is prima te doen, maar als je graag repen eet als tussendoortje, kies dan voor mueslirepen of granolarepen. Let wel op de hoeveelheid suiker – dat kan nog wel eens tegenvallen. Dit soort repen geven je even snelle energie. Kan prima werken, maar het nadeel is dat je lichaam daarna energie nodig heeft om dat suikerniveau hoog te houden. Slimmere en gezondere tussendoortjes zijn daarom heel simpele, ongebrande en ongezouten walnoten, amandelen of andere noten.
