Steeds meer mensen kiezen ervoor geen of minder vlees te eten. Beter voor de gezondheid, en beter voor het milieu.
Afvallen, stoppen met roken en minder alcohol drinken: als het gaat om je gezondheid, zijn dit in januari de meest gehoorde goede voornemens. De laatste jaren is er echter een groeiende groep mensen die zich voorneemt geen of minder vlees te eten.
Steeds meer flexitariërs
Het aantal vegetariërs in Nederland is niet groot: ongeveer 4 procent eet helemaal geen vlees. Binnen de groep vegetariërs heb je ook de veganisten die niks van het dode dier eten, maar ook geen dierlijke producten zoals melk, boter, kaas en eieren. En er zijn mensen die geen vlees eten, maar wel vis. Dat zijn de pescotariërs.
Hoewel de vleeseters in Nederland in de meerderheid zijn, stijgt het percentage vegetariërs langzaam. Bovendien is inmiddels wél meer dan de helft van alle Nederlanders flexitariër. Zij eten wel vlees, maar een aantal dagen in de week iets anders: ei, vis, champignons, tofu (van sojabonen), noten of peulvruchten.

Op je gezondheid
Onderzoeken tonen aan dat minder of geen vlees eten gezondheidsvoordelen oplevert. Een vegetarisch voedingspatroon wordt in verband gebracht met minder overgewicht, diabetes, kanker en cardiovasculaire ziekten. Ook als je minder vlees eet, heb je al een lager risico op deze ziektes.
Milieuwinst
Bovendien is minder vlees eten ook beter voor het milieu. Vlees veroorzaakt 40 procent van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voer nodig is.
Nog een cijfer waar je van schrikt: In Nederland eten we jaarlijks gemiddeld 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). 40 kilo! Dat is ruim twee keer zoveel als 50 jaar geleden. Daarnaast importeren en exporteren we ook veel vlees. De veehouderij die al dat vlees produceert, stoot broeikasgassen uit, verbruikt veel water, heeft wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en produceert veel mest, wat ook weer een probleem kan veroorzaken.
Minder vlees eten is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook duurzamer.
Vitaminetekort
Toch kan een vegetarisch dieet ook nadelen hebben. Als je voornamelijk plantaardig eet, heb je vaker een tekort aan vitamine B12, B1, ijzer of omega 3 (EPA+DHA). Vitamine B1 draagt bij aan een gezond zenuwstelsel en energie. B12 helpt bloedarmoede voorkomen en ijzer zorgt onder meer voor het zuurstoftransport in je bloed. Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen en speelt een rol bij geleiding van zenuwprikkels in de hersenen.

Gezonde producten
Om te voorkomen dat je aan een van deze vitamines een tekort aan hebt, voeg je bijvoorbeeld deze producten toe aan je menu:
- zuivelproducten als boter, kaas, eieren en melk
- zeewier
- graanproducten waarin tarwe is verwerkt
- zilvervliesrijst
- groene groenten (met name broccoli en spinazie)
- noten
- gist
- peulvruchten
- sojaproducten
- peper
- cacao
- sesamzaad
- quinoa
- gierst
- vette vis. Dit bevat veel Omega 3, een essentieel vetzuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Eet je geen vis, dan is het raadzaam om visolie supplementen te slikken. De betere visoliesupplementen hebben een hogere EPA en DHA dosering, bevatten anti-oxidanten, stinken niet en zijn vaak wat duurder.
