Rood, blauw, geel, wit – waarom zijn er op de golfbaan ook weer verschillende kleuren tees?
Vroeger hadden we het over heren- en damestees, als we de afslagplaatsen of teeboxen in een bepaalde kleur op de baan bedoelden. Maar die traditionele man-vrouwverdeling is alweer 10 jaar geleden afgeschaft. De gekleurde tees zijn wél gebleven. Maar wat betekenen die kleuren ook weer en wat zijn de verschillen? 5 weetjes over de gekleurde tees in de baan.
1
Elke kleur staat voor een bepaalde baanlengte (en moeilijkheidsgraad)
Dit zijn de kleuren die je op de teebox op de golfbaan meestal tegenkomt: oranje – rood – blauw – geel – wit. In die volgorde, waarbij oranje het verst naar voren staat en wit het verste weg (gemeten vanaf de green).
Bij elke kleur hoort een bepaalde ‘rating’: de baan heeft dan vanaf die tee een zogenoemde ‘course rating’ en ‘slope rating’. Die ‘ratings’ geven de moeilijkheidsgraad aan van een baan. Op basis daarvan wordt je ‘playing handicap’ bepaald: dat is het aantal slagen dat je meekrijgt. Zo bepaalt de lengte van de baan een voor een belangrijk deel hoe moeilijk deze is. Vanaf de rode tees is de baan bijvoorbeeld korter dan vanaf de blauwe tees. En om die reden krijg je, als je vanaf de rode tees speelt, minder slagen mee dan als je vanaf de blauwe tees zou spelen.
2
Je kiest de kleur die bij je niveau past. Of bij je mood of the day.
Speel je een (club)wedstrijd, dan heeft de wedstrijdcommissie, wedstrijdleiding of organisator van te voren al bepaald vanaf welke kleur tee je speelt. Speel je ‘gewoon’ een rondje met een maatje (m/v/x), dan mag je helemaal zelf weten vanaf welke tee je speelt.
De achterliggende gedachte van de gekleurde tees is dat iedereen vanaf een tee speelt die bij het spelniveau past. Voor een man met handicap 5 is het logisch om vanaf de witte of gele tee te spelen – die slaat zeer waarschijnlijk redelijk ver en recht dus dan is het logisch om voor de afslagplaats te kiezen die ver naar achteren ligt. Voor een man met handicap 29 daarentegen zou de blauwe of rode tee beter passen. Voor een vrouw met handicap 9 is de blauwe tee het meest geschikt, een vrouw met handicap 28 speelt waarschijnlijk het liefst vanaf oranje of rood.
Maar – héél belangrijk – je mag dus zelf weten vanaf welke kleur je je ronde speelt. Heb jij zin in oranje vandaag, ga gerust je gang. Dus ook al is er een groot niveauverschil tussen jou en je golfmaatje (m/v/x), dan kun je er nog steeds voor kiezen om samen vanaf dezelfde kleur tee te spelen. Dat doet iedereen tegenwoordig, veel gezelliger ook. Zie ook punt 4 verderop. En dit spreekt misschien voor zich, maar toch: je speelt gedurende een rondje wel steeds vanaf dezelfde kleur tee. Dus niet op de ene hole vanaf blauw, en de andere vanaf rood.
3
Soms heeft een baan geen gekleurde tees, maar cijfers op de teeboxen
De gekleurde tees zijn geen verplichting. Sommige golfbanen hebben een andere methode om verschillende tees aan te geven. Bijvoorbeeld: op de teebox staat in plaats van rode blokjes, een blokje met het cijfer 48. En in plaats van blauwe blokjes, een blokje met het cijfer 50. Speel je telkens vanaf de 48, dan is de baan 4800 meter lang. En speel je vanaf de 50, dan is de baan 5000 meter lang. Hoe langer de baan, hoe moeilijker, en des te meer slagen je mee krijgt.
4
Ben je beginner en speel je met een ervaren speler? Ook dan kun je samen vanaf dezelfde kleur tee
Of je nu voor het eerst de baan in gaat of al járen speelt – je kunt samen vanaf dezelfde kleur tee spelen. Ook al heb jij bijvoorbeeld handicap 35 en je playing partner 10. Je kunt zelfs een wedstrijdje spelen tegen elkaar. Dat lijkt een oneerlijke strijd gezien het niveauverschil, maar dit verschil wordt in de course rating vereffend. Met andere woorden: het wordt in het aantal slagen dat jullie meekrijgen op elke hole, verrekend. Zo kan het gebeuren dat jij vanaf de oranje tees ‘gewoon’ 35 slagen meekrijgt, en degene met handicap 10 over 18 holes vanaf de oranje tees in totaal maar 8 slagen meekrijgt. Ha!

5
Golf wordt nóg leuker en sneller als je vanaf dezelfde tee speelt
Het spreekt misschien voor zich om altijd samen vanaf dezelfde kleur tee te spelen, maar dat is het niet altijd. Zeker niet als vrouwen en mannen samen spelen: dan zie je dat mannen vaak toch voor een andere tee kiezen dan de vrouwen. Maar dat hoeft dus niet. Met z’n allen vanaf 1 tee gaat sneller, je loopt dezelfde route, hoeft niet op elkaar te wachten én het is gezelliger.