Hoe vind je een coach die bij je past?
Personal coach, life coach, wandelcoach, competentiecoach – alleen al in Nederland zijn er duizenden coaches actief. Maar hoe vind je nu die ene coach, die jou echt begrijpt en die jou het beste kan begeleiden?
Coaching is populair
Een coachingstraject is een manier om in jezelf en in je toekomst te investeren. Coaches schieten als paddenstoelen uit de grond; ik noem een life coach, personal coach, teamcoach, competentiecoach, loopbaancoach, wandelcoach en zo kan ik wel even doorgaan. In tegenstelling tot veel andere beroepen kan iedereen zich in feite coach noemen. Juist daarom is het, te midden van al dat aanbod, zo lastig om de juiste te vinden. In deze blog noem ik een aantal voor mij relevante punten waar je op kunt letten als je een coach zoekt.
Voor welk doel zoek je een coach?
Tijdens je zoektocht naar die beste coach voor jou, is het goed om je af te vragen: waar worstel ik mee? Wat zijn de dilemma’s in mijn leven? Wat wil ik bereiken en waar wil ik beter in worden? Het doel van een coachingstraject kan uiteenlopend zijn, zoals persoonlijk leiderschap verwezenlijken, meer autonomie verkrijgen, je grenzen herkennen en bewaken en/of de toekomst positief tegemoet gaan. Als je je wens voor verandering helder voor ogen hebt of je je probleem kunt benoemen, kun je gerichter zoeken naar die ene geschikte coach.
Registraties
Zijn er dan helemaal geen maatstaven waaraan een goede coach te toetsen valt? Gelukkig wel; er zijn registraties die aangeven of iemand aan bepaalde voorwaarden voldoet én erkend is, bijvoorbeeld door de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Daarbij is het goed om erop te letten of iemand een relevante coachopleiding heeft afgerond en zich blijft verdiepen in de werkmethodes en interventies. Op de website van een coach kun je vaak lezen over de werkwijze en specialisatie(s).
Dit neemt niet weg dat een coach die er voor kiest zich niet te registreren of aan te sluiten bij een beroepsvereniging, voor jou de beste coach kan zijn. Je merkt al dat er veel meer bij komt kijken dat alleen een erkende opleiding en registratie.
Vertrouwensband
Niet alleen een registratie, relevante opleiding en ruime ervaring zijn van belang, maar naar mijn mening is een vertrouwensband een complementaire voorwaarde voor succes. Om daadwerkelijk succes te boeken, is het denk ik het belangrijkste dat je je begrepen voelt door de coach. Dat je je kwetsbaar durft op te stellen omdat je coach onbevooroordeeld en in alle rust naar jou kan luisteren. Als er een vertrouwensband tussen cliënt en coach bestaat, heeft het traject een aanzienlijk grotere kans om te slagen.
Het gaat om jou
Hoewel coaching niet de oplossing is voor alles, kun je er wél veel mee bereiken. Met behulp van coaching kun je een vorm van bewustzijn trainen. Dit is vergelijkbaar met de mentale training die onmisbaar is voor golfers. Als golfer ken je ongetwijfeld de spanning en irritatie na het missen van een simpele putt of het missen van de fairway. Golfers weten als geen ander hoe belangrijk het is om deze spanning vervolgens los te laten, omdat het van invloed kan zijn op je verdere spel. Herken je dit? Heb je moeite met kalm en geconcentreerd blijven? Een van mijn cliënten is een fanatiek golfer. Tijdens een belangrijke competitiewedstrijd afgelopen seizoen kwam hij door een paar slechte ballen op achterstand. Met nog maar een paar holes te spelen steeg zijn frustratie; zijn spel werd slechter. Tot het moment dat hij dacht aan onze gesprekken en doelen voor zichzelf had gesteld. Deze gesprekken gingen er in de eerste plaats over dat je iedere kans moet grijpen. Een kans is niet klein of groot; een kans is een kans. Benut hem, doe er iets mee. Op de tweede plaats, concentreer je puur op jezelf. Het gaat om jou. Maak die bal. Hij wist zich daarmee te herpakken en won ook de laatste hole. De wedstrijd eindigde all square.
De ontmoeting
Bovenal gaat het om de persoonlijke ontmoeting met je coach. Los van de bovengenoemde punten gaat het naar mijn idee vooral om of je je op je gemak voelt bij je coach en of je de coach graag terug wil zien. Daarbij speelt de achtergrond en levensstijl wellicht voor jou een betekenisvolle rol.
Laat na een eerste ontmoeting met je coach niet alleen je verstand maar ook je intuïtie spreken.
Mijn uitnodiging zou zijn voor het vinden van jouw coach: ga op onderzoek uit, vraag goede vrienden en collega’s naar hun ervaringen of raadpleeg de registers van beroepscoaches. Wanneer iemand uit je omgeving jou wijst op een coach schept dat al een stukje vertrouwen. Als je iets wil veranderen, zul je je eerst goed moet afvragen waarom je een coach zoekt. Zodat je, onder begeleiding van de coach waar je een goede band mee hebt ontwikkeld, naar je doelen toe kunt werken.
Tot slot is mijn advies: wees nieuwsgierig en blijf jezelf altijd vragen stellen. Coaching is geen wondermiddel. Maar of het nu gaat om je werk, je privéleven, je wens om je passie te volgen of je golfspel te verbeteren – coaching kan je zeker helpen meer grip te krijgen.
Selen Bernink-Balci
SBB Praktijk voor Mediation, Coaching en Training