Deze 3 (gezonde) snacks stop je in je golftas
Welke makkelijke en snelle tussendoortjes stop je zonder geklieder in je golftas, en zijn ook nog eens gezond, onbewerkt en zonder kunstmatige toevoegingen? We kozen 3 favoriete snacks uit.
1.
Noten
Van alle kleine snacks en tussendoortjes zijn noten in veel opzichten de beste keuze. Noten (en zaden) zijn namelijk écht gezond. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, doordat ze de LDL – of slechte cholesterol – verlagen. Wel bestaan noten voor een groot deel uit vet, maar dat zijn hoofdzakelijk goede, onverzadigde vetten met een gunstig effect op je gezondheid. Daarnaast bevatten noten veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en vitamine E. Eet dan bij voorkeur ongebrande noten, en sowieso de ongezouten varianten. Een doosje walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten of amandelen mag dus niet ontbreken in je golftas.
2
(Gedroogd) fruit
Vers fruit is gezonder dan gedroogd fruit: in de eerste plaats vanwege de vitaminen en vezels. Maar het kan ook wat meer gedoe opleveren zoals geplette bananen of lekkende mandarijnen; bovendien is vers fruit vrij onpraktisch als het nog gepeld dan wel geschild moet worden. Tenzij je het keurig voorbereidt en alles netjes verpakt in je tas stopt – maar wie heeft daar nou tijd voor? Nee, dan liever gedroogd fruit. Een prima alternatief, al scoort het qua gezonde snack wel wat minder goed dat vers fruit. Door het droogproces gaat namelijk de vitamine C verloren, net als het vocht. Wat overblijft is in feite geconcentreerd fruit, met een hoger suikergehalte, waar je makkelijker meer (of teveel) van eet. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels.
3
Hardgekookt eitje
Eitjes bevatten naast vetten en eiwitten ook ijzer, vitamine A, B2 en B12 en zijn een goede vervanger voor vlees. Volgens het Voedingscentrum eet je bij voorkeur niet meer dan 2 of 3 eieren per week. Als vegetariër zit je goed met 3 tot 4 eieren per week. Niet al te veel ervan eten dus, want eigeel bevat cholesterol en verzadigd vet. Beide, maar vooral verzadigd vet, verhogen het cholesterol in je bloed, wat slecht is voor hart en bloedvaten. Om die reden zweren sommige mensen bij het eten van alleen eiwitten, zonder het eigeel. Zo zou je proteïnen binnenkrijgen, zonder het vet. Maar daarbij verliezen ze uit het oog dat de eidooier ook een erg gezond deel is van het ei: weliswaar zit er verzadigd vet in, maar ook vitamines, gezonde vetzuren en een stofje met de naam choline, dat de hersenfunctie ondersteunt en helpt je bloeddruk op peil te houden. De eidooier bevat ook vitamine D en antioxidanten als luteïne en zeaxanthine die de kans op bijvoorbeeld oogziekten verkleinen.
