Van tegenslag naar slagkracht
Zelfs bij een golfvrouw-van-de-wereld die al haar clubs op het droge heeft, kan het noodlot toeslaan. Helaas spreek ik uit ervaring. Zeven jaar geleden werd ik plotseling weduwe; mijn man had een fatale hersenbloeding.
‘Rouwtaak’
Een belangrijke ‘rouwtaak’ is het incasseren van het verlies. Zonder de golfsport al te zeer te willen dramatiseren: ook op de baan krijg je in meer (bij mij) of mindere (bij anderen) mate te maken met tegenvallers. Niet één, maar twee ballen in het water, of toch nog in de bunker terecht komen. Helaas is het niet altijd mogelijk om door de baan een yogapose aan te nemen om je innerlijke rust te hervinden. Het risico is dan dat je blijft hangen in zo’n tegenslag, op jezelf gaat mopperen of zelfs wilt opgeven. Dat maakt het er allemaal niet leuker op. De vaardigheid om te incasseren is essentieel, zowel bij golf als in het leven.
Incasseren, en dan heb ik het niet over de maandelijkse contributie, dat is dwars door de emoties van pijn en teleurstelling heen gaan. Niet ontkennen, niet vasthouden. De emoties beleven en loslaten. Dat levert de slagkracht op die je nodig hebt. Zodat je weer ontspannen, met een schone lei, aan je volgende hole kunt beginnen.
Topsport – zonder voorbereiding
Rouwen is topsport – zonder voorbereiding. Dat is de ondertitel van mijn boek ‘Wij weduwen zijn een taai volkje’. In de voorbereiding verschilt rouwen dan weer enorm van golfen. Daar waar je je op het rouwen slecht kunt voorbereiden, kun je je op het lopen van een baan heel goed voorbereiden. Niet alleen door het meenemen van droogshampoo en zeven verse abrikozen, maar vooral door vooraf de baan te lezen. Zo kun je alvast identificeren waar voor jou de moeilijkheden zitten. Ook al is dat geen garantie dat je geen tegenslagen zult ervaren, het zorgt ervoor dat je je mentaal sterker voelt. Daarmee heb je al veel aan slagkracht gewonnen!