Op dieet? Daarom werkt het (vaak) niet
Hoe komt het dat het zo moeilijk is om een gezond gewicht te krijgen of behouden? Het antwoord hierop is kort: hormoonbalans.
Hormonen zijn buitengewoon interessante, maar ook complexe stofjes. Ze kunnen worden gezien als de regelaars en boodschappers van ons lichaam. Zijn je hormonen in balans, dan voel je je goed. Zit het echter niet goed met je hormonale balans, dan merk je dat direct.
Mood swings
Voor vrouwen is dit duidelijk merkbaar tijdens de menstruatieperiode. Dat is bij uitstek een periode dat je lichaam even uit hormonale balans is. We geven het niet toe, en we willen er bovendien ook niet aan toegeven, maar de meeste vrouwen hebben elke maand wel degelijk last van mood swings.
Hormonen regelen de stofwisseling
Hormonen zijn echter niet alleen verantwoordelijk voor hoe we ons voelen; ze bepalen ook hoeveel trek we in eten hebben. Ze regelen onze stofwisseling en vetopslag. Hormonen bepalen hoeveel vet je opslaat in je lichaam, en waar. Je hormonen bepalen dus in feite wat je lichaam doet met voeding.

Overlevingsstand
Hoe dat komt? Tijdens een dieet ga je minder eten en krijgt je lichaam meestal weinig belangrijke voedingsstoffen. Door het geringe aantal calorieën dat je binnenkrijgt, gaat je lichaam in de ‘overlevingsstand’. Onder invloed van je hormonen maakt je lichaam de stofwisseling efficiënter (lees: trager); het maakt zich als het ware klaar voor nog slechtere tijden en bouwt een voorraad in door voeding als vet op te slaan. Tegelijkertijd breekt je lichaam je spiermassa af. Daardoor val je weliswaar af, maar zie je er in bikini slechter uit. De hoeveelheid spiermassa is van belang voor je stofwisseling en daarmee van belang voor het afvalproces. Spiercellen verbruiken namelijk, zelfs in rust, meer energie dan vetcellen.
Als je je lichaam ziet als een houtkachel die moet branden (stofwisseling), dan zal de kachel langer en beter branden met grote blokken hout (grote spiermassa) dan met een paar dunne takken (kleine spiermassa).
Jojo-effect
Na het stoppen van een dieet zal het lichaam de tekorten meteen gaan aanvullen, vermeerderd met wat extra’s, voor het geval dat er weer een periode van diëten (en daarmee vaak een tekort aan voedingsstoffen) volgt. Hierdoor vliegen de kilo’s die je was afgevallen- met vaak extra kilo’s- eraan en ontstaat het zogenaamde jojo-effect.
Hormonale balans
Wil je een gezond lichaamsgewicht, dan is het van belang om je stofwisseling gedurende de hele dag hoog te houden. Voeding speelt een hele grote rol bij het krijgen van hormonale balans en het verhogen van de stofwisseling.
