Kan een putter ook vergevingsgezind zijn? (zeg alsjeblieft ja)
Een putter die vergevingsgezind is, die jouw kleine foutjes en onvolkomenheden wegpoetst en ervoor zorgt dat de bal, na een niet zo lekkere stroke, tóch de hole in rolt. Ja, die bestaat! Al blijf jij degene die uiteindelijk bepaalt hoe de putter presteert.
Drivers die vergevingsgezind zijn, hybrides en ijzers die je je swingzonden vergeven, met als gevolg dat de bal, hoewel slecht geraakt, toch nog in spel blijft. Heerlijk, die vooruitgang. En ook de putters gaan mee in deze ontwikkeling. Want het blijkt toch ingewikkelder dan je denkt om een bal perfect te raken met je putter. Plus: een minuscule afwijking van de stand van je putterblad betekent al een afwijking van enkele centimeters. Zie dan maar eens (slagen) te winnen op de green.
Moderne putters bewegen gelukkig mee in de trend van vergevingsgezindheid. Maar, als je een nieuwe putter gaat aanschaffen, hoe weet je of hij vergevingsgezind is? En is de ene putter ‘beter’ of vergevingsgezinder dan de ander? Waar moet je op letten? We gingen te rade bij dé putting specialist van Nederland, golfprofessional Rob Mouwen, de puttingcoach van Joost Luiten.
Volgens Rob zijn er zeven dingen die je moet weten over putters en vergevingsgezindheid:
1.
Jouw techniek blijft het belangrijkste.
We beginnen met iets ontnuchterends. Een putter is gewoon een putter, en zonder een speler kan hij niks – niks goeds of slechts. Met andere woorden: het is de speler die bepaalt hoe een putter het doet. Jouw puttingtechniek blijft altijd het belangrijkste.

2.
Hoe zwaarder, hoe vergevingsgezinder
Om een putter vergevingsgezind te maken, voegen fabrikanten gewicht toe aan de shaft en het putterhoofd. Zo kan de onderkant van de shift wat zwaarder zijn, of de teen of de hiel van het putterhoofd. In het algemeen geldt: hoe meer gewicht, hoe vergevingsgezinder. Zo ‘corrigeert’ de putter een verkeerde beweging.
3.
‘Face balanced’ of ‘toe hang’
Dit zijn twee belangrijke begrippen als het gaat om putters. Putters zijn ofwel ‘face balanced’, ofwel ‘toe hang’. Wat betekenen deze termen? Het heeft te maken met de gewichtsverdeling in de kop. In deze video leggen we het verschil uit. https://golfvrouw.nl/golfvrouw-instructie-welke-putter-past-bij-mij/
In het algemeen is een face balanced putter stabieler en kan onregelmatigheden beter corrigeren. Maar dat betekent niet per se dat dit de beste putter is voor jou. Het hangt namelijk vooral af van jouw stroke/techniek, en of je veel of weinig met je polsen en handen werkt. Ga naar je golfprofessional of een puttingspecialist voor advies welke type putter het best bij jou past.
4.
Een insert helpt
Een ‘insert’ is een stukje speciaal materiaal dat is toegevoegd aan het putterblad, daar waar je de bal raakt. Normaal gesproken verliest een bal snelheid als je hem niet perfect op de sweet spot raakt. Je putt is dan vaak te kort; de bal wijkt ook eerder van de lijn af. Er zijn inserts die zulke foutjes kunnen corrigeren: een bal die je off center raakt, krijgt dan alsnog voldoende snelheid en de juiste vertrekrichting.
5.
Dik of dun?
De grip van je putter kan ook nog impact hebben op je resultaat. Sommige golfers zweren bij een dikkere puttinggrip. Een dikkere grip zou de handen rustiger en minder wiebelig maken. Dit is overigens persoonlijk – probeer dus uit of het iets voor je is.
6.
Vers van de pers: core
Core? Nee, we hebben het hier niet over je romp of je buikspieren. Core is een nieuwe ontwikkeling in golfequipment. Een core is een shaft waar een demper in zit, wat de trilling in de shaft beter absorbeert. De techniek is afkomstig uit de lucht- en ruimtevaart en er zit een technisch ingewikkeld verhaal achter waar we je niet mee zullen vermoeien. Maar het komt erop neer dat je met ‘core’ het effect van de sweet spot als het ware vergroot. Dat betekent dus eigenlijk dat je meer en langer voordeel hebt van de sweet spot – zelfs als je de bal niet perfect raakt. Als je op zoek bent naar een nieuwe putter: alleen echte putting specialisten werken met core.

7.
Welk type past bij jou?
Tot slot een beetje een open deur, maar toch belangrijk genoeg om te noemen. Kies een putter die bij jou past. Er is niet één topmodel, er is niet één specifiek merk dat de beste putters maakt. En: ga naar een specialist of je pro en laat je fitten. Je moet je niet aanpassen aan de putter, maar de putter moet zich aanpassen aan jou.
