Hou alles heel!
Ga je deze winter op zoek naar de zon en neem je je eigen golfclubs mee? Dan wil je voorkomen dat je (zoals mij ook eens is gebeurd) op de eerste tee je driver wilt pakken en je headcover (die normaal gesproken strak om het clubhoofd zit) wel erg gemakkelijk van je club komt: ja, zo gemakkelijk zelfs dat je in de ene hand je shaft en in je andere hand je headcover inclusief clubhoofd hebt!

Zes Tips om met je clubs op reis te gaan (en alles heel te houden)
1. Investeer in een goede, degelijke golf travelbag. Dit is echt geen overbodige luxe. Door het onhandige formaat worden de golfbags altijd met de hand ingeladen, en reken maar dat er met deze tassen wordt gesmeten. Bescherm je clubs en tas dus goed met een degelijke golf travelbag. Reis je met een kleine draagtas, dan heb je al travelbags onder de 50 euro. Ga je met je hele golf-hebben en houden de hort op, dan heb je een grotere golf travelbag nodig, en die zijn er vanaf een euro of 100. Kijk voor diverse travelbags in soorten, maten en prijzen op jumbogolfwereld.nl.

2. Bescherm je clubs. De travelbag biedt wel bescherming, maar doe nog wat extra door een handdoek tussen je clubs door te ‘vlechten’. Truien en windbreakers (die je toch al in je golftas had) kunnen je clubs natuurlijk ook beschermen.
3. Maak je clubs echt vliegtuig-proof met een backbone. Wil je je driver en je overige clubs echt vliegtuig-proof maken, denk dan aan het aanschaffen van een ‘backbone’: een ingenieuze telescoopstok van aluminium met aan de bovenkant een soort ‘paddenstoel’. Deze backbone schuif je uit totdat die paddenstoel net iets langer is dan de langste club in je tas. Een backbone kost rond de 28 euro. Backbones zijn te koop bij jumbogolfwereld.nl

4. Geen backbone? Een bezem kan ook. Heb je geen backbone, gebruik dan een simpele bezem. Bind de bezemsteel vast aan de shaft van je driver; de bezemkop moet boven je driverkop uitsteken.
5. Gereedschap mee! Voor de klussers onder ons: je kunt ook je driverkop losschroeven. Tenminste, als je een driver hebt waarbij dat mogelijk is natuurlijk. Zulke drivers zijn verstelbaar, afhankelijk van het soort balvlucht (draw of fade) je wil slaan. Hiervoor heb je bij de aanschaf van je driver een kleine schroevendraaier meegeleverd gekregen, zodat je de kop van je driver los kunt maken en in een iets andere positie weer kunt bevestigen. Om te voorkomen dat je op je hotelkamer niet meer precies weet hoe die kop ook weer vast zat, is het slim om van te voren een foto te maken van de juiste instellingen.

6. Even op de weegschaal. In zo’n golftravelbag kun je ook prima kleding, schoenen, handdoeken en overige spullen kwijt. Die heb je toch nodig, en ze beschermen je clubs ook nog eens. Let echter wel op het gewicht. Bij de meeste chartermaatschappijen mag je golf travelbag maximaal 15 kilo wegen. Bij lijndiensten (zoals KLM) is dit maximaal 23 kilo. Zorg dat je dit gewicht niet overschrijdt, want overbagage kan aardig in de papieren lopen.