Lig je lekker?
Handig als je golft in de winter: 4 weetjes over de ligging – en het plaatsen – van je bal.
Golfen in de winter – het klinkt romantisch, maar de praktijk kan nogal tegenvallen. Want: koude vingers, tenen, oren en neuzen, een kletsnatte baan, harde wind, modder, natte sneeuw, ijs en meer winterse ongemakken. Maar er is ook goed nieuws als je golft in de winter: je (bal) ligt meestal best lekker, want je mag ‘m in veel gevallen plaatsen. Lees daarom snel onze 4 lig-je-lekker-weetjes.
1
Plaatsen
Dit is zo ongeveer ons enige voordeeltje in deze koude, natte wintermaanden: we mogen de bal plaatsen. Check het van te voren even, maar in 9 van de 10 gevallen mag je op jouw baan in de winter je bal plaatsen. Hoe het werkt? Plaatsen mag op alle kort gemaaide delen van de baan: de fairway en de green dus. Houd de lengte van een scorekaart aan: dat is de afstand die je mag aanhouden bij het verleggen van je bal, niet dichter bij de hole. Let op: plaatsen moet je in één keer goed doen. Dus niet plaatsen, en daarna nog eens een keer plaatsen.
Nog een tip: maak je bal altijd schoon voor je ‘m plaatst! Bij plaatsen mag dat namelijk altijd.
2
Tijdelijk water
Na alle regen van de afgelopen maanden lijkt het ‘tijdelijk’ van de waterplassen in de baan niet meer zo tijdelijk. Maar toch – bij dit soort waterpartijen mag je relief nemen (gratis droppen), als je bal erin ligt. Ook mag het als je met je voeten in of bij tijdelijk water moet staan om je bal te slaan.

3
Sneeuw, hagel, ijs
Ben je er zo één die ondanks winterse buien toch de baan in gaat? In dat geval is het goed om te weten dat sneeuwvlokken, hagelsteentjes en ijsbrokjes in de golfwereld worden gezien als losse natuurlijke voorwerpen. En die mag je op de green, fairway en in de rough weghalen of wegvegen als je er last van hebt. Overigens mag je bij sneeuw, hagel en ijs ook de tijdelijk-water-regel toepassen. Dat doe je bijvoorbeeld als niet de hele baan bedekt ligt met sneeuw of hagel, maar alleen een klein stukje. Dat kleine stukje kan je dan ontwijken.
4
Bal in z’n eigen kuiltje (ingebedde bal)
Een ingebedde bal is een bal die in z’n eigen kuiltje (pitchmark) ligt. Komt eigenlijk het hele jaar wel voor, maar het is vooral een veelvoorkomend euvel in de winter: je slaat je bal en deze komt verderop neer op de grond, stuitert niet en blijft meteen stilliggen – vastgeplakt in de natte, zachte grond.
Gelukkig hoef je een ingebedde bal in de meeste gevallen niet als zodanig te spelen. Ligt je bal op de fairway in z’n eigen pitchmark? Dan mag je relief nemen. Dat betekent: gratis droppen, niet dichter bij de vlag, en zonder strafslag. Ligt je bal op de green in z’n eigen pitchmark? Ook dan mag je relief nemen, maar dan door te plaatsen in plaats van te droppen.
Ligt je bal ingebed in z’n eigen pitchmark in de rough? Let dan op, want niet op alle golfbanen mag je in zo’n situatie relief nemen. Soms wel, soms niet. Bekijk daarom de plaatselijke regels (local rules) van die baan.
Golf zou golf niet zijn als er op de regel van de ingebedde bal niet ook nog een uitzondering zou bestaan. Want die zijn er natuurlijk. Ligt je bal ingebed in z’n eigen pitchmark in de bunker, of in een droog stuk van een waterhindernis? Dan heb je vette pech. Die bal moet je, hoe ellendig ook, gewoon spelen zoals hij ligt. (Hoe dan? We zullen er een instructievideo over maken, beloofd.)
Nog zo’n vette-pech-situatie: als je bal ingebed ligt in z’n eigen pitchmark in een zogenoemd ‘waste area’ in de baan. Dat zijn van die wildernis-achtige stukken in de baan met zand en gras waar het gras niet kort is gemaaid. Soms lijkt het door het vele zand op een bunker, maar dat is het niet. Prachtig, maar je wil er niet liggen. En zeker niet ingebed.
En wat nu als je geen relief mag nemen, maar ook niet de bal wil spelen zoals hij ligt? Dan incasseer je een strafslag en ga je droppen. Lag je bal in de bunker? Dan moet je binnen de bunker droppen. Lag je bal in de waterhindernis? Dan drop je je bal volgens de regel van de waterhindernis. In een waste area kan je je bal ook onspeelbaar verklaren en droppen.
Tip: mocht het droppen geen aantrekkelijke optie zijn, in al deze gevallen kan je ook je strafslag incasseren en teruggaan naar de plek waar je vandaan kwam.