Amsterdam Old Course, zolang het nog kan
Hij bestaat nog. Amsterdam Old Course. Toegankelijk, kleinschalig, gemoedelijk – redenen genoeg om er te gaan golfen. Zolang het nog kan.
Kleinschalig, gemoedelijk, toegankelijk, nostalgisch – het zijn vier eigenschappen die je niet per se aan een golfbaan in Amsterdam, de stad waar het tempo altijd hoogt ligt, zou toeschijven. Maar bij de Amsterdam Old Course passen ze, vreemd genoeg, wel.
Amsterdam Old Course leeft nog
Amsterdam Old Course – niet te verwarren met de Amsterdamse golfclub – is een 9-holes baan op een vreemde plek: aan de voet van het voetbalstadion van Ajax, de Johan Cruijff ArenA, en letterlijk onder de spoorbruggen van trein en metro van en naar Amsterdam. De grond waarop gegolft wordt, is eigendom van de NS. Een plan om de boel slopen, verhuizen, dan wel te bebouwen, ligt er al járen. Maar Amsterdam Old Course uit 1935 ligt er nog, bestaat nog, lééft nog.
Trouwe aanhang, yuppen, expats
Want de club heeft nog altijd een paar honderd leden, waarvan een deel trouwe aanhang, die zelfs meehelpt met baanonderhoud en snoeiwerk. Tegelijkertijd is de gemiddelde leeftijd relatief laag, dankzij de groepjes jongere Amsterdammers – yuppen, expats, die vlakbij hun huis, na het werk nog even komen golfen. Parkeren kan bij het clubhuis, maar veel leden en bezoekers komen ook gewoon met de fiets. Of met de metro: halte Ziggo Dome uitstappen, en je loopt zo naar de club toe.

Amsterdam Old Course: club met karakter
Wie gelikte clubhuizen en oefenfaciliteiten gewend is, kijkt overigens raar op bij de ‘Old Course’. Het clubhuis uit 1934 is een schitterende rietgedekte, oude, klassieke villa die qua sfeer bijna in geen enkel opzicht te vergelijken is met de moderne, luxe clubhuizen van veel golfbanen in Nederland. Dat geldt ook voor de drivingrange. “Die is eigenlijk super schattig”, vertelt Jacqueline Kooiman, golfprofessional bij de golfschool van Amsterdam Old Course. “Je kunt hier prima oefenen, maar hij is wel klein en fijn: zo’n 160 meter, dus veel spelers kunnen hier niet hun drives oefenen, want dan liggen de ballen op het spoor.”

Optimaal gebruik van de ruimte voor negen holes
De golfbaan van Amsterdam Old Course stamt, net als het clubhuis, uit 1935. Ooit was het een 18-holes championship course, vandaag de dag liggen er nog maar negen holes. Maar wél een volwaardige negen holesbaan, die onder architectuur is aangelegd. Die bovendien nog voldoende uitdaging biedt, ondanks de omstandigheden, zoals de schaarse ruimte die ook nog eens doorkruist wordt door een spoorviaduct.
De leukste hole langs de Utrechtboog
De negende hole is volgens golfpro Jacqueline Kooiman, die lesgeeft op Amsterdam Old Course, de bekendste en meest karakteristieke: “Je loopt richting de green en ziet die prachtige oude villa van ons clubhuis, met daarachter de reusachtige en imposante ArenA. Mijn lievelingshole is echter de vijfde, een par-4 dogleg, langs de Utrechtboog. Het meest ideale is als je de dogleg ietsjes kunt afsnijden. Lukt dit, dan heb je de gunstigste uitgangspositie naar de green toe. Té scherp afsnijden moet je echter niet doen, want een flinke afzwaaier kan op het spoor terecht komen. Dat is sowieso ook belangrijk hier: niet afslaan als er een trein nadert.”
