Feestje gehad?
Door de wallen onder je ogen zie je eruit of je net iets te vaak te diep in het glaasje kijkt en je wordt ook nog eens jaren ouder geschat. De reactie is vaak: eigen schuld dikke bult, maar dat is niet helemaal eerlijk. Hoewel er een paar dingen zijn die je zelf kunt doen om wallen te voorkomen, spelen genen en leeftijd de grootste rol bij het ontstaan van die zakken onder je ogen.
Kun je wallen voorkomen?
Sommige wallen zijn gelukkig tijdelijk. Bijna iedereen heeft wel eens dikke opgezette ogen door een verkoudheid, een allergie, een huilbui of een slapeloze nacht. Je hebt dan last van vochtophopingen onder je ogen. Alcohol en zout eten verergeren deze wallen, omdat je dan langer vocht vasthoudt. Of theezakjes en schijfjes komkommer helpen is maar de vraag. Water drinken helpt wel, daarmee krijg je de vochthuishouding weer een beetje in balans. Deze vochtwallen verdwijnen vanzelf in de loop van de dag.
Wallen zijn vet
Rond je ogen zit vetweefsel om je ogen te beschermen. Bij jonge mensen houdt het bindweefsel en de strakke huid het vet keurig op zijn plaats. Door aanleg en veroudering verzwakt het bindweefsel en verslapt de huid, waardoor het vetweefsel naar buiten puilt. Zo worden de wallen zichtbaar en gaan niet meer weg. Ben je al erfelijk belast met zakken onder je ogen, dan kun je maar beter oppassen met teveel alcohol en te zout eten. Vetweefsel trekt van nature al water aan en houdt het daardoor nog langer vast, daar worden je wallen alleen maar groter van.
Weg met wallen
Wallen kun je helaas niet wegsmeren met een crème. Wallen die uit vocht bestaan verdwijnen meestal vanzelf. Worden je wallen veroorzaakt door vetophopingen en een slappe huid, dan merk je dat ze niet vanzelf weggaan. Een chirurgische onderooglidcorrectie is in dat geval de beste optie. De plastisch chirurg herstelt het bindweefsel, brengt het vet weer netjes terug op zijn plaats en verwijdert de overtollige huid. Zo lift je de ooghoeken in hun oorspronkelijke positie en daarmee zie je er direct minder vermoeid uit. Eventuele littekentjes verdwijnen onzichtbaar in de onderste wimperrand en zo hoeft niemand te zien dat je onder het mes bent geweest. Nou ja, het valt je omgeving vast wel op dat je er uitgerust en jonger uitziet.
Zijn er risico’s?
Iedere operatie kent risico’s, maar complicaties komen zelden voor wanneer een deskundige plastisch chirurg de ooglidcorrectie uitvoert. Hij of zij heeft de kennis en ervaring om nauwkeurig de juiste hoeveelheid vet en huid te verwijderen. Je wil natuurlijk niet dat de vorm van je ogen verandert, waardoor je er niet meer uitziet als jezelf. De meeste klachten bij een onderooglidcorrectie ontstaan wanneer er teveel vet of huid is weggenomen. Dan krijg je holle ogen, of je kunt je ogen niet goed sluiten. Als een hersteloperatie al mogelijk is, dan maakt het je ogen er meestal niet mooier op. Kies daarom voor een gekwalificeerd plastisch chirurg.
Vrijblijvend een afspraak maken?
Heb jij last van wallen en wil je graag weten wat je eraan kunt doen en of je een ooglidcorrectie nodig hebt? Plastisch chirurg Farid Kazem van Kazem Aesthetica beantwoordt al je vragen tijdens een vrijblijvend consult. Daar zijn voor golfvrouwen geen kosten aan verbonden.