Urineverlies – een uiterst ongemakkelijke aandoening die een ronde golf, zelfs negen holes, onmogelijk maken. Maar er is vaak iets tegen te doen!
Ga jij uit voorzorg, net voordat je een rondje golf speelt, ook nog gauw even naar het toilet? Niet omdat je zo nodig moet;nee, uit angst om het niet droog te houden. Urineverlies. Een uiterst ongemakkelijke aandoening die veel vrouwen treft. Niemand praat erover, de schaamte is groot en het taboe nog groter.
Elk uur naar de wc moeten
Urineverlies is een van de redenen waardoor vrouwen bij het golfspel afhaken. Als de nood elk uur hoog is, is een rondje van negen holes zonder toiletbezoek bijna onmogelijk. Natuurlijk kun je inlegkruisjes of incontinentie materiaal gebruiken. Of pillen, door de huisarts voorgeschreven en met nare bijwerkingen. En goed dat het er is, maar is het echt de oplossing?
Stress of overactief
Over het algemeen zijn oorzaken en oplossingen van dit probleem goed te vinden. Bij urineverlies hebben we vaak met stress incontinentie óf met een overactieve blaas te maken. Heb je urineverlies bij hard lachen, niezen, hoesten of springen, dan is er sprake van stress incontinentie. Bij de overactieve blaas trekken de blaasspieren op de verkeerde momenten samen, waardoor je heel plotseling moet plassen.
Plasgedrag
Gelukkig kun je er iets aan doen. Vaak wordt gedacht dat de oorzaak bij een of meerdere bevallingen ligt, terwijl bij de meeste vrouwen juist sprake is van een te hoge spanning in het bekkengebied. In beide gevallen is het van belang dat je inzicht in je plasgedrag krijgt door bijvoorbeeld in een plasdagboekje de frequentie en hoeveelheid inname van vocht en plas bij te houden. Dit boekje breng je mee bij een bezoek aan een bekkenfysiotherapeut. Samen met jou onderzoekt deze specialist de oorzaak en begeleidt hij of zij jou met de juiste oefeningen tot een goed resultaat. Zodat jij zonder nog maar één druppel te verliezen de baan in kunt.
Tips
Hierbij alvast enkele tips: beweeg regelmatig, maar vermijd oefeningen die de druk op je buikholte verhogen. Drink vooral genoeg, maar geen of weinig koffie en alcohol, want deze bevorderen – net als bloeddrukverlagers en plaspillen – de aanmaak van extra urine. Oefen met pas naar het toilet te gaan als je blaas helemaal vol is en plas deze dan helemaal leeg.
