Help! Een opvlieger
Hier krijgt elke vrouw helaas een keer mee te maken: dat moment dat het zweet je plotseling aan alle kanten uitbreekt. Opvliegers voorkom je nooit helemaal, maar de intensiteit ervan is wel te beïnvloeden.
Na een drukke werkdag heb je afgesproken om te gaan golfen. Je werkt nog snel wat telefoontjes af en haast je naar de golfbaan. Je pakt je golftas uit de auto en ineens breekt het zweet je aan alle kanten uit. Ongetwijfeld herkenbaar voor veel vrouwen. Vanuit het niets kun je last krijgen van een opvlieger. Het liefst zou je nu rechtsomkeert maken en je golfafspraak afblazen. Niet doen! Een ontspannen rondje golf is een fantastische manier om balans te creëren en stress en dus opvliegers te verminderen.
Bijna alle vrouwen hebben er last van
De opvlieger is een van de meest voorkomende symptomen van de overgang. Opvliegers beïnvloeden zo’n 70 tot 85 procent van de vrouwen. De beleving van opvliegers varieert. Ook de tijdsduur kan erg verschillen: van heel kort tot zelfs een kwartier of langer. Er zijn vrouwen die vroeg in de overgang komen en last krijgen van dit symptoom, maar ook vrouwen die zelfs tien jaar na de laatste menstruatie nog altijd last hebben van opvliegers.

Hoe meer stress, hoe meer opvliegers
De mate waarin je last hebt van opvliegers wordt door veel factoren beïnvloed. Zo heeft bijvoorbeeld je schildklier invloed op de mate en frequentie van opvliegers. Het kan zelfs zo zijn dat door schildklierproblemen of een te hoge bloeddruk ‘hitte-opwellingen’ ontstaan. Daar heeft de overgang dan niets mee te maken. Daarnaast kun je meer last hebben van opvliegers door de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.
Stress is een bekende versterker van opvliegers. Door stress komt het stresshormoon noradrenaline vrij, dat de thermostaat in je hersenen beïnvloedt. Hoe meer stress je hebt, hoe meer last je hebt van opvliegers.
Leef gezond
Helemaal te voorkomen zijn opvliegers niet. Maar je kunt gelukkig wel de intensiteit en de duur van opvliegers beïnvloeden. Eet gezonde, zo veel mogelijk onbewerkte voeding, gebruik zo min mogelijk suikers en hormoonverstorende stoffen zoals parabenen (zitten bijvoorbeeld in make-up en cremes), vermijd alcohol, cafeïne en toxinen. Houd in een opvliegerdagboekje bij hoe je stemming was, wat je at, dronk of deed voordat je een opvlieger kreeg. Zo krijg je inzicht in voeding, emoties en activiteiten die bij jou een opvlieger veroorzaken. Zoals gezegd is stress een belangrijke veroorzaker van opvliegers – zowel wat betreft de hoeveelheid als de intensiteit ervan. Vermijd of verminder zo veel mogelijk stress. Zorg daarom voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Na een drukke werkdag even uitwaaien op de golfbaan – dat is dus een goed idee!
Marijke Brouwers is psychodynamisch therapeut, relatie- en overgangstherapeut en is gespecialiseerd in hormoongerelateerde problematiek.
