Gered door de hybride
Voor elke golfer kan een hybride een waar redmiddel zijn. Meer lengte, meer gemak, betere ballen. Ook rondom de green.
Hij heet niet voor niets een ‘rescue’ club. Voor veel benarde situaties in de baan is de hybride het ultieme redmiddel, of je nu een minder lekkere ligging hebt op de fairway, een bal in de rough, of een bal in een fairwaybunker met een niet al te hoge rand. Zelfs bij een bal in het bos kan de hybride je redden.
De hybride is niets meer dan een kruising tussen een ijzer en een wood. Sinds een aantal jaar is deze go-to-club meer weg te denken uit de golftas. Omdat hij een redder in nood is, maar ook omdat hij gewoon makkelijker slaat dan een laag ijzer. Vandaar dat steeds meer golfers hun (lagere) ijzers vervangen voor een hybride.
Even de voordelen op een rij:
- Dankzij de brede onderkant en speciale gewichtsverdeling in de kop glijdt een hybride makkelijker door het gras dan een ijzer. Daardoor is de kans groter op een beter resultaat.
- Een hybride is vergevingsgezinder dan een ijzer: een niet zo lekker geraakte bal krijgt toch veel lengte mee.
- Je maakt makkelijker balcontact, de bal gaat makkelijker de lucht in en vliegt verder.
- Voor golfers met een wat lagere swingsnelheid is de hybride sowieso een betere optie dan een laag ijzer. Want, nogmaals, met een hybride sla je de bal makkelijker en behoud je je lengte.
- Hybrides heb je vaak standaard met 19 of 21 graden loft, maar tegenwoordig ook met veel hogere loft, rond de 30 graden – wat vergelijkbaar is met een ijzer-6.
Meer gemak, meer lengte, beter resultaat: over de voordelen van een hybride hoeven we niet veel woorden meer vuil te maken. Nou, vooruit, eentje dan nog, want de hybride heeft nóg een unique selling point, die vaak over het hoofd wordt gezien: je kunt er fantastisch mee chippen.
Chippen? Ja, chippen. We maakten er eerder al een tutorial over, maar toch grijpt nog steeds niet elke golfer rondom de green naar de hybride. Uit onwetendheid, en omdat het ook niet altijd kan, want voorwaarde is wel dat er genoeg ruimte moet zijn voor de bal om uit te rollen. Maar als die ruimte er is, en als deze zomer de baan goed droog is, kort gemaaid, als je rondom de green een wat kale ligging hebt en je je chipkunsten niet helemaal vertrouwt? Grijp je hybride. Bumpen & runnen maar.

Cobra Radspeed hybride
Van de huidige generatie hybrides op de markt is deze op het moment ‘hot’ dankzij de gewichtsverdeling die weinig spin, high launch en vergevingsgezindheid garandeert.

Ping GLE 2 hybride
De nieuwe versie van de populaire GLE serie. Blitsere kleuren, net zo vergevingsgezind, maar vooral een sneller en dunner clubblad dan haar voorganger. Het aerodynamische ontwerp zorgt ervoor dat snelheid eenvoudiger gegenereerd wordt.
€199,99, jumbogolfhockey.com

Callaway Mavrik
De Callaway Mavrik hybride heeft net als zusje Epic Flash een revolutionair Flash Face, maar nu nog verder doorontwikkeld voor een nog beter en sterk clubblad voor meer afstand en rechtere ballen. Ook is Mavrik voorzien van Jailbreak technologie: twee ‘tralies’ achter het clubblad om het clubhoofd stijver te maken, zodat de energieoverdracht van club naar bal beter is.
€199,99, jumbogolfhockey.com