Het verminderen van kraaienpootjes en verzachten van fronsrimpels zijn de bekendste Botox behandelingen. Maar Botox is veel meer dan een anti-rimpelbehandeling. Wat veel mensen niet weten is dat het van oorsprong een medische behandeling is. Het werd jaren geleden in 1989 goedgekeurd als behandeling tegen scheelzien en ooglidspasme. Als bijwerking verdwenen rimpels en lijntjes en daarmee werd Botox een populaire rimpelbehandeling. Migraine, tandenknarsen, laaghangende wenkbrauwen, transpiratie en afhangende mondhoeken aan het aantal toepassingen van Botox lijkt vooralsnog geen einde te komen. Hieronder een paar minder bekende cosmetische behandelingen met Botox.
Laaghangende wenkbrauwen
Wanneer de wenkbrauwen te laag hangen kan dat zelfs zorgen voor hangende oogleden. Een ooglidcorrectie is dan niet de oplossing. Naast de chirurgische wenkbrauwlift kan Botox ook de wenkbrauwen in de goede positie brengen. Hoe? Door de spiertjes die de wenkbrauwen naar beneden trekken te ontspannen, daardoor zullen de spiertjes die de wenkbrauw liften actiever worden.
Tegen transpiratie
Zichtbare zweetvlekken onder de armen zijn geen pretje. Veel mensen hebben last van overmatig zweten. Zelfs als het niet heel warm is. Botox blokkeert de werking van de zweetklieren en voorkomt zichtbare transpiratieplekken.

Gummy smile
Wordt bij het lachen een groot gedeelte van het tandvlees zichtbaar? Dan is het hefspiertje van de bovenlip overontwikkeld. Botox ontspant het spiertje en de tandvleeslach is verleden tijd.
Hangende mondhoeken
Wanneer de spiertjes die de mondhoeken omlaag trekken overactief zijn wijzen de mondhoeken naar beneden. Dan krijg je een ontevreden en vermoeide uitdrukking, terwijl je dat niet bent. Botox ontspant deze spieren, waardoor de mondhoeken er weer natuurlijk en ontspannen uitzien. De behandeling wordt soms gecombineerd met een fillerbehandeling. Om wanneer nodig, de fijne lijntjes rond de mond op te vullen of het volume in de lippen te herstellen.

Golfbalkin
Heb je last van putjes en deukjes in je kin? Een overactieve kinspier trekt aan de huid en zo ontstaan er bij het praten of het tuiten van de lippen deukjes en putjes. Als je ouder wordt zijn ze steeds beter zichtbaar en lijkt de structuur van de huid op je kin op een golfbal. Een kleine hoeveelheid Botox kan dit verhelpen.

Botox veilig?
Het geneesmiddel Botox is goedgekeurd. Of het veilig en effectief is hangt vooral af van wie de behandeling uitvoert. Er wordt flink gestunt met prijzen, want iedere afgestudeerde arts en tandarts mag Botox inspuiten. Ga bij voorkeur naar een plastisch chirurg, die heeft anatomische kennis van de onderliggende spieren. Kies iemand die esthetisch inzicht en veel ervaring met de Botox behandeling heeft; je wil wel een mooi en natuurlijk resultaat! Als bijvoorbeeld niet de precieze hoeveelheid Botox exact op de juiste plaats geïnjecteerd wordt, ontstaat een scheve mond wanneer je praat of lacht. De werking van Botox is tijdelijk, al duurt het wel enkele maanden voordat het effect helemaal verdwenen is.
Wil je meer weten over Botox of een andere behandeling? Plastisch chirurg Farid Kazem beantwoordt vrijblijvend al jouw vragen.