Wat een lijntje
Een hoop golfers zweren bij zo’n oplijnstreep op hun bal: alleen zo kunnen ze perfect oplijnen bij het putten. Ik snap dat ergens wel: bijna elke putter is ook voorzien van zo’n streep, dus dan moet het toch makkelijker worden met een hulplijntje op je bal? Toch?
Hoewel ik het nut van het oplijnhulpje dus wel snap, moet ik bekennen dat dat streepje en ik nooit goede vrienden zijn geworden. Ik heb het overigens wel geprobeerd. Maar telkens haakte ik af. De bal perfect terugplaatsen zodat het lijntje precies op je doel wijst vind ik om te beginnen al een hoop gedoe. (Eerlijk: ik voel me wat aanstellerig en pretentieus om daar zoveel tijd voor te nemen. Zo van: kijk mij eens die pro’s op tv goed nadoen!) Plus, het kost allemaal tijd – en voor sloom gedoe op de baan ben ik allergisch.
De belangrijkste reden was echter dat zo’n oplijnstreep op de bal mij danig van mijn stuk bracht. Als het me al was gelukt om die bal met lijntje perfect te plaatsen, sloeg de twijfel direct toe zodra ik boven de bal gebogen stond. Hoezo recht? Die streep wijst toch overduidelijk naar links. Wegstappen. Opnieuw kijken achter de bal. Ja, toch recht. Okee, vertrouw op die lijn. Maar dan toch weer die twijfel boven de bal. Als ik zo putt, dan gaat die bal toch naar links? Nou vooruit, probeer het. Misschien een klein beetje compenseren naar rechts. Enzovoorts, enzovoorts.
Volgens puttingcoach Rob Mouwen is deze ervaring niet vreemd, en gelukkig geen teken dat het verval is ingezet. ‘Om te beginnen: alleen achter je bal kun je de lijn goed bepalen. Vervolgens komt het heel vaak voor dat je, als je boven de bal staat, een andere lijn ziet dan wanneer je achter de bal staat. Het betekent alleen dat je, als je boven de bal staat, niet de juiste oogstand hebt ten opzichte van de bal. Met de juiste oogstand zie je ook de goede lijn – of in elk geval dezelfde lijn als die je achter je bal zag.’
Met “de juiste oogstand” doelt Rob Mouwen op de stand van je ogen ten opzichte van je bal. ‘De juiste oogstand is echt individueel. Bij de een is dat een stand waarbij de ogen precies boven de bal hangen. Bij de ander is de ideale positie van de ogen juist meer naar binnen – dus tussen de bal en je voeten. Bij weer een ander betekent het dat hij of zij wat dichter bij de bal moet staan, of de kin meer omhoog.’
Hoe je erachter komt wat jouw ideale oogstand is? Rob: ’Je pro kan een zogenaamde lijnperceptietest doen, om erachter te komen welke lijn je precies ziet als je boven de bal staat. Het komt nu eenmaal vaak voor dat je boven de bal wat anders ziet dan wanneer je achter je bal staat. Voor je vertrouwen is het natuurlijk fijn als dat samen gaat vallen. Maar vergeet daarna niet om je focus te verleggen naar de hole. Ik zie golfers veel tijd spenderen aan de juiste vertrekrichting, maar vervolgens vergeten om een goede stroke naar de hole te maken. En dat gevoel is minstens zo belangrijk.’
Over een lijnperceptietest ga ik eens nadenken. En tot die tijd zal ik toch weer eens gaan oefenen met die streep op m’n bal. Lijn bekijken, tijd nemen om m’n bal goed te plaatsen. Dan maar aanstellerig en pretentieus.

Eerste hulp bij oplijnen
Een rechte streep trekken op een ronde bal vol dimples gaat je alleen goed af met wat hulp. Bijvoorbeeld van de Elrey line ball marker system: een plastic vorm waarin je je bal stopt, plus stift waarmee je makkelijk een streep (of iets anders) op je bal maakt.
Elrey line ball marker system, €4,99, jumbogolfwereld.nl

Prachtig lijntje
Deze lijn (en putt) is niet te missen: niet een enkele streep, maar een triple track over de hele omtrek van de bal.
Callaway ERC Soft Triple Track, dozijn voor €44,99,-, jumbogolfwereld.nl
