Schiet eens op! (Maar laat je niet gek maken)
Sta jij vaak te wachten in de baan? Of ben jij juist langzaam en moet iedereen altijd op jou wachten?
‘Wat lopen die golfers voor ons ontzettend langzaam! Daar mag wel wat peper in.’ ‘Wat een drammers achter ons. Door al dat gejaag kan ik me niet concentreren.’
Zomaar wat uitspraken in twee flights, op een mooie, winterse dag in de golfbaan.
Speeltempo is regelmatig onderwerp van discussie. Daarbij gaat het nooit over golfers die te snel spelen, maar altijd over hen die te langzaam gaan. Slow play is een bron van ergernis. Want geef toe: het ís vervelend als jij degene blijkt die de boel ophoudt, en het is ook vervelend als je bij elke slag moet wachten omdat de golfers vóór jou te langzaam gaan.
Haastig spelen
Mentaal gezien is dit onderwerp minstens zo belangrijk. Als jij merkt of erop wordt gewezen dat je langzaam speelt, is de kans groot dat je je opgejaagd voelt. Per slot van rekening wil je anderen niet tot last zijn. Dus ga je haastig spelen. Gevolg: misschien wel een hoger speeltempo, maar helaas ook een hogere score. Kortom, speeltempo is fysiek, maar óók mentaal.
Wat is jouw ideale tempo?
Om je beste golf te kunnen spelen, is het zaak om erachter te komen wat jouw ideale tempo is. Vaak is dat iets persoonlijks: wat voor de één langzaam is, is voor de ander heel normaal, en andersom.
Deze winterperiode is ideaal om dit te analyseren. Vraag jezelf af: Wat is mijn ideale tempo? Waar voel ik mij prettig bij? Hoe lang doe ik over een par-3, par-4 of par-5? Staan de mensen achter ons te wachten? Of moet ik juist vaak wachten op de golfers voor ons?
Vervolgens kun je kijken waar je tijdens je ronde tijd kunt winnen, zonder dat dit ten koste gaat van je ideale tempo.
Ga er maar eens mee aan de slag. Je zult zien – een lekker tempo (voor anderen en jezelf) komt ten goede aan je resultaat en spelplezier.

10 Tips voor een lekker speeltempo
- Zorg dat je spullen op orde zijn: je clubs zitten overzichtelijk in je tas, je weet precies wat in welk vakje zit. Je hoeft dus niet lang te rommelen in je tas voordat je een bal, marker, pitchfork hebt gevonden.
- Dat geldt ook voor je kleding in je tas: als het plots begint te regenen heb je in no-time je regenpak eruit gehaald. Of je muts, pet, col, handschoenen, enzovoorts.
- Heb je een nieuwe regenhoes? Best handig om van te voren even te oefenen hoe je die snel op je tas doet.
- In je broekzak zitten standaard een paar tees, een pitchfork, marker. Als je naar de tee gaat neem je altijd een extra bal mee (voor het geval je een provisional wil spelen).
- Speel je op een voor jou nieuwe baan? Bestudeer van te voren de plattegrond, zodat je ongeveer weet welke kant je op moet, waar de tweede negen beginnen, waar de wc is, en dergelijke.
- Bij elke green zet je je tas/kar alvast aan de goede kant, richting de volgende hole.
- Je score vul je in op de tee van de volgende hole.
- Spreek af met je flightgenoten dat jullie Ready Golf spelen. Ready Golf betekent niets meer dan: wie er klaar voor is, speelt. Bijvoorbeeld: eerst je bal spelen en dan je flightgenoot helpen zoeken naar haar bal, als jij de bunker nog moet harken kunnen je flightgenoten alvast spelen, enzovoorts. Dit voorkomt dat je elke keer maar beleefd op elkaar aan het wachten bent.
- Houd de groep vóór je in de gaten. Zolang je aansluiting houdt met hen, doe je het goed.
- Tot slot: blijk jij degene die altijd maar aan het jachten is en zich ergert aan het tempo van anderen? Besef dat je lang niet altijd invloed hebt op wat anderen doen. Bovendien: als je telkens maar bezig bent met het tempo van een ander, ben je blijkbaar niet bezig met je eigen spel. Dus: analyseer deze winter je eigen ronde: waar kun jij tijd toevoegen? Neem af en toe een slokje drinken, loop iets langzamer, kijk om je heen, geniet van je omgeving. Relax!
