Nat, kaal of hard: moeilijke liggingen
Je bal op een kale ondergrond, in de natte rough, in de hoge rough, in een oude divot – je maakt het vast wel eens mee. Balen. Hier geven we een paar stevige handvatten om de schade te beperken.
Play the ball as it lies, oftewel speel de bal zoals hij ligt. Het is een van de belangrijke basisregels in golf. Eerlijk of niet (vooral een bal in een oude divot kan een doorn in het oog zijn – we moeten er allemaal mee dealen. En dus zijn een paar tips handig.
Bal in de hoge rough
Al dat hoge gras zit een lekker balcontact flink in de weg. Heb je veel gras tussen bal en clubblad, dan zal je bal minder ver vliegen. Heb je een beetje gras tussen clubblad en bal, dan ontstaat er weinig ‘spin’ op de bal en rolt hij ver door na de landing. Kortom: bij een bal in de hoge rough is balcontact nooit ideaal, en daarmee is het een uitdaging om in te schatten hoe ver de bal zal vliegen en uitrollen.
Tip 1: Lig je in de hoge rough, dan kun je het beste je verlies nemen en er in de eerste plaats voor zorgen dat de bal weer op de fairway terugkomt. Desnoods maar wat minder ver.
Tip 2: De kans is groot dat je clubblad bij impact blijft ‘haken’ in het gras. Daardoor zal hij eerder dichtslaan en gaat de bal naar links. Compenseer dit door iets rechts van je doel op te lijnen.
Tip 3: Je balpositie is in het midden van je voetenstand, of iets rechts van het midden.
Tip 4: Neem een hoger ijzer, bijvoorbeeld een ijzer-9 of pitching wedge. Met zo’n ijzer is het makkelijker om door het gras te ‘snijden’.
Tip 5: Maak een iets kortere, steilere backswing en knik de polsen goed. Houd je polsen sterk of strak tijdens je hele swing.
Bal op een kale, harde ondergrond
Als je bal op een harde, kale ondergrond ligt, kan het lastig zijn om goed balcontact te maken. In tegenstelling tot wanneer je bal op een comfortabel ‘bedje’ van gras ligt, kom je nu moeilijk ‘onder’ de bal. Je clubblad stuitert ook makkelijk van die harde ondergrond af, en daardoor is de kans groot dat je de bal niet goed raakt en ‘topt’. Gevolg: een lage bal die nauwelijks van de grond af komt.
Tip 1: Kies voor een balpositie in het midden van je voetenstand, of iets rechts van het midden.
Tip 2: Kies voor een clubje meer, bijvoorbeeld een ijzer 7 in plaats van een 8. Omdat je wellicht wat afstand verliest als je de bal niet 100% lekker raakt. De enige club die je in el geval niet moet nemen, is de sandwedge.
Tip 3: Maak een normale tot iets steilere backswing.
Bal in een kuiltje
Tenzij het om een konijnenholletje gaat of een ander soort kuiltje van een gravend dier, heb je gewoon dikke pech als je je bal zo aantreft. Een goed balcontact is sowieso uitgesloten. Met deze tips kun je de schade enigszins beperken.
Tip 1: Kies voor een balpositie in het midden van je voetenstand, of iets rechts van het midden van je voetenstand.
Tip 2: De kans is groot dat je golfclub in de rand van het kuiltje blijft haken – je slaat dan dus in de grond. Om dit te voorkomen, maak je een steilere backswing. Zo kom je namelijk ook steiler op de bal in en heb je minder risico om de grond zwaar te raken.
Tip 3: Kies 1 of 2 clubs meer dan je bij een normale ligging zou doen. Door de steile invalshoek bij de bal verlies je namelijk wat afstand.
