Mens, schiet eens op!
Dat je niet ‘even’ 18 holes speelt, wisten we al. 4 uur vinden we normaal, maar in de praktijk blijkt dat je er, als je met z’n drieën of vieren speelt, vaak meer dan 5 uur over doet. Irritant? Absoluut.
Wie wil weten hoe het nou echt goed moet, dat golfen, kijkt de kunst af bij de betere spelers. Of bij de pro’s, op tv. Ja – zij kunnen het. Dat is pas golfen.
Alleen – qua snelheid in de baan geven zij nou juist vaak het slechte voorbeeld. Een gemiddelde wedstrijd op de tour duurt namelijk al gauw 5 uur. In een driebal soms ook langer. Preshotroutines, oefenswings, en vooral dat heen en weer gedrentel op de green en getuur naar de lijn en glooiinkjes op de green. Allemaal super hard nodig, maar man man man – wat kost het een tijd.
Hoe beter, hoe slomer
Speeltempo in de baan houdt ons al járen in de greep. Ooit wees een Amerikaans onderzoek uit dat hoe beter je als golfer wordt, hoe slomer je wordt. Met andere woorden: naarmate je beter gaat spelen, doe je langer over je rondes. En grappig: andersom geldt het ook. Hoe slechter – pardon, minder begenadigd – een speler is, hoe sneller hij klaar is. Raar? Nou – dat valt eigenlijk best mee. Al hangt dit natuurlijk ook af van het soort golfbaan, hoe moeilijk, lang of kort deze is, hoe hoog de rough is en dergelijke. Maar het merendeel van de ‘gewone’ spelers speelt stableford: je telt je slagen wel, maar zodra het te gortig wordt (oftewel zodra je geen puntjes meer hebt), dan pakken ze de bal op. Wel zo verstandig.
Wacht, ik sla er nog even eentje
Je hoort het jezelf én anderen regelmatig zeggen: wacht – ik sla er nog even eentje. Even een goede. Voor het gevoel.
Klinkt bekend? Snappen we, want niks is zo irritant als een waardeloze bal slaan, terwijl je echt héél wat anders in gedachten had. Dus daarom snel nog maar even een andere bal slaan, want dat is wel zo lekker voor het gevoel. Even voor de goede orde: we hebben het hier over een tweede bal slaan terwijl de eerste bal gewoon vind- of zichtbaar op de fairway ligt.
Voor het tempo in de baan is dit funest. Je moet er namelijk niet aan denken dat iedereen dit zou doen. Een snelle rekensom leert dat een recreatief rondje dan al snel een uurtje extra duurt. Een uur! De volgende keer dat iemand dat “Wacht – ik sla er nog even eentje” zegt, beantwoord je voortaan dus met “Hoezo?”.
Hoe snel ben jij (denk je zelf)?
In dat ene Amerikaanse onderzoek bleek nog wat anders interessants: wij golfers hebben vaak geen benul van hoe snel of hoe langzaam we zelf zijn. Sterker – het merendeel van de golfers denkt het wel te weten: namelijk dat ze in een prima tempo spelen. En dat maar heel weinig spelers van zichzelf weten of toegeven dat ze best traag zijn.
Hoe het écht zit? In principe doet elke 3-bal 3,5 tot 4 uur over 18 holes. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, zoals de moeilijkheidsgraad van de baan en de weersomstandigheden, maar doe je er langer dan 4 uur over, dan ben je langzaam. En doe je er korter over, dan ben je snel.
18 holes in een uur
Wist je dat 18 holes spelen eigenlijk maar een uur duurt? Dat wil zeggen: puur het spelen van de bal. De rest van de tijd doe je allerlei andere dingen, zoals lopen en zoeken naar je bal, nadenken over wat voor bal je wil slaan en met welke stok, je preshotroutine. Erger jij je groen en geel aan het speeltempo in de baan? Begin bij jezelf en probeer winst te halen in die ‘extra’ uren: denk op weg naar je bal alvast na over je clubkeuze, zet je trolley altijd aan de goede kant van de green neer en maak per preshotroutine 1 proefswing minder. Scheelt per hole echt een paar minuten.

4 Fabels (en feiten)
1. Langzaam spel komt door slechte spelers
Niet waar. Het zijn vaak de betere spelers die langer de tijd nemen voor elke slag. En langzaam spel kan ook andere oorzaken hebben, zoals de moeilijkheidsgraad van de baan, de ruimte tussen de starttijden en de spelvorm die wordt gespeeld.
2. Als de groep achter je telkens moet wachten, moet je deze doorlaten
Niet waar. Tenminste, als de baan vol is. In een volle baan heeft het namelijk geen zin om door te laten, omdat de doorgelaten spelers op hun beurt ook weer moeten wachten. Doorlaten heeft dus geen zin als er geen ruimte is.
3. Hoe ouder je bent, hoe langzamer je wordt
Niet waar. Het tempo van golfer wordt door een hoop dingen bepaald, maar niet door leeftijd. Sterker, het tempo van oudere spelers zou heel goed hoger kunnen liggen dan dat van jongere spelers, omdat ze vaak niet uitgebreid stil staan bij elke afstand, lijn of clubkeuze. Gewoon staan en slaan.
4. Mannen zijn langzamer dan vrouwen
Nou – een beetje waar. Een beetje generaliserend maar met een kern van waarheid: mannen slaan weliswaar verder, maar vaak dus ook verder naar links of rechts. Ze moeten dus vaker zoeken en dat kost tijd. Plus: ze wachten altijd héél lang met slaan. Voor de veiligheid van de spelers voor hen, klinkt het dan, want in theorie is 300 meter natuurlijk haalbaar.
