Waarom elke golfer een hokjesdenker moet worden
Hoe word je een betere golfer? Door niet te veel na te denken – al klopt dat maar voor een deel. Nadenken moet je wel degelijk. Maar wel op het juiste moment. Een pleidooi voor het betere hokjesdenken.
Hokjesdenken – het is een begrip met een negatieve lading. Maar voor golfers – of alle sporters, eigenlijk – is het een manier van denken waarmee je je spel naar een hoger niveau tilt.
Het begint met het besef dat golf veel meer is dan enkel het uitvoeren van een technische beweging. Wat overigens makkelijker is gezegd dan gedaan, want welke golfer staat nu niet eindeloos een bepaalde beweging op de drivingrange te oefenen, in de hoop dat die beweging op een gegeven moment inslijt en tot betere resultaten leidt? Techniek is altijd de basis van hoe we les krijgen en trainen: de pro ziet een foutje in je set-up, je grip, je backswing, de stand van je polsen of wat dan ook, en daar ben je vervolgens een aantal weken, zo niet maanden zoet mee.
Techniek is echter maar een van de puzzelstukjes. Een slechte bal is vaak het gevolg van negatieve gedachten: hoe vaak slaan we bijvoorbeeld niet een flutbal omdat we twijfelen, zenuwachtig of gespannen zijn, of omdat we bang zijn voor een bal in het water, out of bounds, of het verliezen van een wedstrijd? En hoe vaak laten we ons niet afleiden door onze score, of onze omgeving?

Golf is niet alleen maar techniek, maar ook mentaal, fysiek, sociaal en emotioneel. ‘Dat is echter niet wat golfers meestal op de drivingrange oefenen’, zegt golfprofessional Mette Hageman. ‘Leerlingen vragen mij vaak hoe het toch komt dat ze op de drivingrange lekkere ballen slaan, maar in de baan niet. Dat overkomt veel golfers. Ik zeg dan altijd: ik zie dat je honderden ballen in no time van de mat tikt. Maar wat je dan eigenlijk traint, is om goed ballen van de mat te slaan. Wil je een betere speler worden, dan moet je trainen zoals je in de baan zou spelen. Met voorafgaand aan elke slag je gehele voorbereiding, al je denkstappen, de beslissing die je neemt en, heel belangrijk, je volledige commitment bij elke slag. Die overtuiging is ontzettend cruciaal. Op een hoop zaken heb je geen invloed, maar op je commitment wel – dat is aan jou. Een shot zonder commitment mislukt namelijk sowieso.’
En hier komt dat hokjesdenken om de hoek kijken. Met hokjesdenken bedoelen we het onderscheid maken tussen de ‘Thinkbox’ en ‘Playbox’. Je moet leren ‘Inside the box’ te denken, in plaats van ‘outside the box’. Elke profgolfer doet en kan dit, en het goede nieuws is dat elke amateur golfer – van beginner tot gevorderd – hier óók mee uit de voeten kan. Sterker: hier heb je serieus wat aan. Hoe het werkt? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Stel je je bal voor, die op de fairway ligt. Je komt aanlopen en stopt enkele meters achter je bal. Trek een denkbeeldig vierkant op de grond, de lijnen staan om jou heen en jij staat in het midden. Nu sta je in de ‘Thinkbox’.
De ‘Thinkbox’ is het moment waarop je nadenkt over de bal en de slag die je wil gaan slaan. Je kijkt naar de ligging van je bal, waar de wind vandaan komt, naar de afstand naar de vlag, naar de eventuele obstakels tussendoor. Je kiest een club, maakt een oefenswing en ziet voor je hoe de bal vliegt en waar hij gaat landen. In de ‘Thinkbox’ weeg je al je opties en neem je een beslissing over je clubkeuze en wat voor bal je gaat slaan.

Op het moment dat je uit de Thinkbox stapt, stap je een (wederom denkbeeldige) grens over: de ’Decision line’. Dat betekent dat je alle opties hebt gewogen, een beslissing hebt genomen en – heel belangrijk – overtuigd bent van je keuze en volledig achter je beslissing staat: “Ik sla een volle ijzer-7 en mik op de boom die rechts van de vlag, achter de green staat. De bal landt voorkant green en rolt enkele meters uit, en omdat de wind van rechts komt, zal de bal bij de vlag uitkomen.”
Nadat je de ‘Decision Line’ over bent gestapt, sta je in de ‘Playbox’ – dat wil zeggen: je gaat staan en slaat de bal. De ‘Playbox’ is het moment dat je het nadenken achterwege laat, alles loslaat en alleen nog maar uitvoert. Hier is geen ruimte meer voor twijfel of nadenken over je (club)keuze. Heb je die wel, stap dan weg bij je bal en ga terug naar je Thinkbox en herhaal je stappen die leiden tot een beslissing waar je achter staat. Wees niet bang dat je door dit alles langzaam wordt en het spel ophoudt. De denkstappen in de Thinkbox zijn niets meer en niets minder dan onderdeel van een goede preshotroutine. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker – en sneller – het gaat. De Playbox duurt bovendien ook maar heel kort. Je staat en slaat. Vergelijk de hokjes met skydiven: in de Thinkbox pak je je spullen en bereid je je voor. In de Playbox is er geen ruimte meer voor nadenken en twijfel: je springt gewoon. Think, Decide, commit, swing.
Meer weten over de Thinkbox en Playbox? Lees Every Shot Must Have a Purpose, van Pia Nilsson en Lynn Marriott
