Wat weet jij over langzaam spel?
Wie googlet op ‘slow play golf’ is wel een uurtje of wat zoet met de zoekresultaten. Langzaam spel is al jaren hot in golf, maar niet in de goede zin van het woord. We delen een paar weetjes.
We weten inmiddels allemaal wel dat je niet ‘even’ 18 holes speelt. 4 uur vinden we vrij normaal, maar in de praktijk brengen we meer dan eens 5 uur of soms zelfs langer door in de baan. Golfend, uiteraard, maar vooral ook wachtend op de spelers vóór ons. Diverse onderzoeken in de afgelopen jaren wezen uit dat bijna iedereen zich groen en geel ergert aan langzaam spel. Op de vraag waarom het allemaal zo lang duurt, dachten veel golfers in eerste instantie dat het vooral de beginners waren, die de opstoppingen veroorzaakten. Maar inmiddels weten we beter. Ook goede spelers kunnen langzaam zijn. Plus: langzaam spel komt niet alléén door langzame spelers. Het zijn (juist) ook de omstandigheden die maken dat we langzaam – of snel – zijn.
De ‘verkeerssituatie’
Vergelijk de situatie in de baan met het verkeer op straat. Hoeveel verkeer is er, en wat voor soort verkeer? Is het druk, rijden er alleen auto’s of ook fietsen, vrachtverkeer, scooters? Hetzelfde gaat op voor de golfbaan. Lopen er vierballen tussen tweeballen? Spelen mensen alleen? Zijn er kinderen in de baan? Is er een baanles aan de gang? hoe diverser en drukker het verkeer, hoe lastiger het te regelen is.
Het baanontwerp
Hoe is de baan aangelegd? Is deze goed onderhouden? Zijn er ‘blinde’ afslagen waarbij je niet ziet waar je heen slaat? Holes die dicht tegen elkaar aanliggen waardoor je moet wachten voor je kunt slaan? Zijn er veel bomen, struiken? Hoe hoog is de rough? Allemaal factoren van belang die bepalen of spelers makkelijk door de baan heen gaan en of ze hun bal snel terugvinden als ze een keer de fairway missen.
Wat spelen we?
Het type spel dat mensen spelen kan het tempo in de baan beïnvloeden. Matchplay gaat bijvoorbeeld sneller dan stableford, en stableford gaat ook weer sneller dan strokeplay. Sommige andere onderlinge potjes, zoals Amerikaantje, kunnen de boel ook onbedoeld ophouden – zeker als er in een groep meerdere onderlinge wedstrijdjes worden gespeeld en iedereen telkens de eigen bal wil uitholen.
Zwaar weer
Ook het weer heeft invloed op het tempo in de baan. Spelen in slecht weer is nu eenmaal moeilijker: wind en regen maken het spel zwaarder, de bal rolt minder ver, door het slechte weer heb je grotere kans op afzwaaiers. En dus raak je je bal eerder kwijt en moet je vaker zoeken.

Timing
Hoeveel tijd zit er tussen de groepen in de baan? Soms denk je er goed aan te doen om lekker vlak achter de groep voor je af te slaan. Maar uiteindelijk betekent dit meer wachten. Beter is het om op de eerste tee sowieso 10 minuten tussen de groepen te hebben. En, als de eerste hole een par-4 is, pas af te slaan als de spelers voor je (bijna) op de green zijn.
Niet altijd voorrang of doorlaten
Het is een misverstand om te denken dat je altijd voorrang hebt als je in je eentje speelt, of met z’n tweeën. Doorlaten of doorgelaten worden heeft alleen zin als er ruimte is in de baan. In een volle baan heeft het in elk geval geen zin. Dat is geen verzinsel: het is onderzocht door de wereldgolfbond. Stel dat je in je eentje speelt, en je loopt achter 3 drieballen, en je wordt door iedereen doorgelaten. 1 speler is uiteraard sneller dan 3, maar je hebt uiteindelijk toch zo’n 10 minuten nodig voor een hole. Word je doorgelaten, dan moeten de drieballen weer op jou wachten. De achterste driebal komt uiteindelijk 30 minuten later binnen dan in het oorspronkelijke tijdschema. Doorlaten op een volle baan kost dus alleen maar tijd en levert over de hele linie geen tijdwinst op.
Beginners zijn niet altijd langzamer
Beginnende golfers hebben uiteraard wat meer slagen nodig dan een goede speler, waardoor ze langer nodig hebben voor een hole. Maar het zijn juist vaak de goede spelers die meer tijd nemen voor elke slag, die uitgebreidere preshotroutines hebben en daardoor uiteindelijk veel tijd verliezen.
Vrouwen speler sneller dan mannen
Niet altijd waar, maar wel vaak. Weliswaar hebben we wat meer bij te praten tijdens het spelen – wat meer tijd kost dan in stilte lopen – maar vrouwen slaan in de regel toch wat rechter dan mannen. Mannen slaan verder, maar hebben ook meer afzwaaiers; spelen met mannen betekent dus dat je meer door de rough loopt omdat je moet helpen met ballen zoeken.