Oeps, dat deed ik niet expres
Je bal per ongeluk aangeraakt, bewogen, verplaatst? Het overkomt de beste. Maar wat mag ook weer wel, en wat niet, en wanneer krijg je een strafslag? Fris je kennis op over kleine per-ongelukjes in de baan.
1
Je bent aan het struinen door de rough, op zoek naar je bal. Maar per ongeluk schop je er tegenaan. En dat niet alleen, hij rolt nu ook nog eens out of bounds. Wat nu?
a) Je moet de bal terugplaatsen en krijgt twee strafslagen.
b) Je krijgt gelukkig geen straf en je moet de bal terugplaatsen.
c) Pech. Je bal ligt nu dus out of bounds. Je moet terug naar de plek waar je vandaan kwam. Nieuwe bal spelen en een strafslag optellen bij je score.
2
Je speelt een fourball betterball samen met je maatje. Je bent op zoek naar haar bal, ergens in de rough. Tijdens het zoeken stap je er per ongeluk op, en daardoor ligt de bal dieper in de rough. Wat nu?
a) Geen straf, en ze mag de bal terugplaatsen (dus opnemen en terugplaatsen zoals de bal eerst lag, niet zo diep in de rough)
b) Jullie krijgen een strafslag vanwege het bewegen van een bal.
c) Ze speelt de bal zoals deze ligt, zonder strafslag.
3
Hoe weet je of een bal echt, of volgens de regels ‘officieel’, is bewogen?
a) Als hij minimaal 180 graden is gedraaid.
b) Als hij beweegt. Ook al is dat slechts heen en weer bewegen.
c) Als hij beweegt en van z’n oorspronkelijke plaats rolt en tot stilstand komt op een andere plaats.
4
Je slaat je bal en het is helaas niet zo’n beste. Per ongeluk raak je iemand. Wat is je straf?
a) Geen straf, je moet je bal nu spelen zoals hij ligt
b) Geen straf, maar je moet wel opnieuw spelen
c) Je krijgt een strafslag en je moet de bal spelen zoals hij ligt
5
Je bent op de green en repareert een pitchmark. Daarbij beweeg je per ongeluk je bal. Je speelt matchplay. Wat nu?
a) Je verliest de hole
b) Je krijgt een strafslag
c) Je krijgt geen straf.
6
Je adresseert je bal op de tee, en daarbij raak je per ongeluk je bal aan. Die valt van de tee. Wat nu?
a) Je krijgt 2 strafslagen.
b) Je krijgt 1 strafslag.
c) Geen straf.
7
Je bal ligt op een helling. Je moet daardoor scheef gaan staan om de bal fatsoenlijk te kunnen raken. Niet makkelijk, en bij het slaan raak je je bal dan ook twee keer. Wat nu?
a) Je krijgt 1 strafslag (dus dit zijn 2 slagen).
b) Je krijgt geen strafslag, dit is gewoon 1 slag.
c) Je krijgt 2 strafslagen, dus dit is zijn 3 slagen in totaal.
8
Bij het adresseren op de fairway raak je per ongeluk je bal met je club. Je bal verrolt. Wat nu?
a) Je krijgt 1 strafslag en je moet de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek.
b) Je krijgt 2 strafslagen en je het je bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek.
c) Je verliest de hole in matchplay
Antwoorden onder de foto!
