Kun je topgolfster zijn, en moeder?
Een van de bekendste golfsters ter wereld, Michelle Wie, is zwanger. Ze maakte direct bekend dat ze geenszins van plan is om te stoppen met topgolf.
Op Instagram spotten we het goede nieuws in de vorm van de foto’s van de minuscule sneakers en het schattige rompertje – in het lichtroze, want het wordt een meisje – en allemaal natuurlijk van Nike, want Michelle Wie is nog steeds de bekendste Nike atlete/professional golfster ter wereld.

The Big Wiesy
Met de nadruk op nog steeds, want hoewel ze door blessureleed de afgelopen twee jaar niet meer heeft gespeeld, is ze nog steeds een van de boegbeelden van het internationale vrouwengolf.
Michelle Wie, wiens moeder Bo een Zuid-Koreaanse amateurkampioen was, werd bekend toen ze als jonge tiener diverse records brak (zowel wat betreft score als ‘de jongste deelneemster ooit’), maar haar internationale faam werd pas echt groot toen ze als vijftienjarige een wildcard kreeg voor een toernooi op de PGA Tour, het Sony Open op Hawaii. Michelle Wie was jong, zat boordevol talent en was bovendien een bijzondere verschijning: de Amerikaans-Koreaanse sloeg ruim vijftien jaar geleden al drives van 280 meter, met zo’n gemak, dat het haar de bijnaam The Big Wiesy opleverde, naar analogie van Ernie Els, alias The Big Easy, toentertijd een van de sterren bij de mannen. Michelle Wie werd vlak voor haar zestiende verjaardag professional. In de jaren die volgden kwam ze vijf keer uit in de Solheim Cup en won ze vijf titels, waaronder een Major, het US Women’s Open in 2014.

Tienduizenden volgers
Terwijl haar golf vanwege aanhoudende blessures nu alweer enige tijd op een laag pitje staat, laven haar tienduizenden volgers op social media zich dan maar aan haar dagelijkse beslommeringen: de trouwjurk en bruiloft afgelopen zomer, haar fitnessregime, de outfits van Nike die ze draagt, wat haar hond doet, wat ze kookt, wat ze eet. En vanaf nu volgen ongetwijfeld de updates rondom haar zwangerschap (ze was best moe en heeft vooral trek in zure dingen, zo valt te lezen).
Extra motivatie
Het vermoeden dat het nu zeker gedaan is met haar golfcarrière, verwijst Michelle Wie zelf direct naar het rijk der fabelen. Ze is geenszins van plan om te stoppen nu ze zwanger is en straks moeder wordt. Sterker – ze ziet het als een extra motivatie om terug te komen en weer op het hoogste niveau te spelen. Daar dacht ze ooit anders over. In een interview met Golf Digest afgelopen week vertelt ze dat ze er altijd vanuit was gegaan dat ze hetzelfde pad zou volgen als Lorena Ochoa, de Mexicaanse golfster die tien jaar geleden de wereldranglijst domineerde. Ochoa trok zich in 2010 terug om een gezin te starten. ‘Ik dacht dat topgolf en een gezin te moeilijk te combineren zouden zijn’, aldus Wie. Maar de drive om terug te komen is er nog. Enerzijds omdat ze nog wat unfinished business heeft. Maar Wie raakte vooral geïnspireerd door Suzann Pettersen die haar winnende putt in de Solheim Cup vierde met haar zoon in haar armen, en Tiger Woods die voor de ogen van zijn kinderen de Masters won. ‘Mijn motivatie om terug te komen is nu alleen maar groter, vooral omdat ik een dochter krijg. Ik wil graag dat ze mij ziet spelen. Ik wil graag een rolmodel voor haar zijn.’

Suzann Pettersen en Michelle Wie
Aanmoediging
Een prachtig voornemen, dat alleen maar aanmoediging verdient. Want je ziet het namelijk maar zelden: zwangere speelsters of moeders op de tour. Dat is geen toeval, want in de praktijk is zwanger- of moederschap verdraaid lastig in te passen in het leven van een topgolfster.
Niet vanzelfsprekend
Voor vrijwel alle beroepen geldt: ben je zwanger, dan ga je op een bepaald moment met zwangerschapsverlof. Maar voor topsporters is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Voor velen betekent het zelfs het einde van hun carrière.
Voor tourspeelsters is dat niet anders. Het vooruitzicht is ook nooit echt motiverend geweest: vanzelfsprekend is een verlof voor eigen rekening. En voor eigen risico. Speel je niet, dan ook geen punten. Met als gevolg dat, terwijl jij je weeën aan het wegpuffen bent of midden in de nacht borstvoeding aan het geven bent, je niks verdient en je positie op de wereldranglijst als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Achterlijke regeling
Op de hoogste vrouwentour ter wereld, de LPGA, leek er een mooie regeling te bestaan: een zwangerschap werd niet ‘afgestraft’; je behoudt als speelster je kaart als je voor je verlof niet meer dan tien toernooien hebt gespeeld.
Die mooie regeling bleek in de toepassing ervan alsnog achterlijk. Dat ontdekte de ervaren LPGA-speelster Karine Icher, die in haar carrière vier keer uitkwam voor de Solheim Cup, maar aan het slot van seizoen 2019 terug moest naar Q-school: zij had in 2018, zwanger en al, twaalf events gespeeld voor ze met zwangerschapsverlof ging. Teveel om voor die regeling in aanmerking te komen, te weinig om haar tourkaart te behouden.
Redden wat er te redden valt
Icher beviel van haar tweede kind, probeerde in het resterende deel van het seizoen nog toernooien te spelen om te redden wat er te redden viel, maar terwijl de zwangerschapshormonen nog door haar lijf gierden, slaagde ze daar niet in. Dus stond ze voor de keuze: stoppen, of terug naar Q-school. Het werd het laatste: ‘Ik houd gewoon van golf. Ik wil dat mijn kinderen daar ook wat van meekrijgen. Toen ik mijn eerste dochter kreeg, kwam ik ook goed terug. Dat wilde ik nu ook. Ik wilde niet onder zulke omstandigheden stoppen. Later misschien, maar niet nu.’
Iets wezenlijks bijdragen
Gelukkig slaagde Icher er op Q-school erin haar tourkaart terug te veroveren. En nog meer goed nieuws: ook de LPGA zag de achterlijkheid van de regeling in, en veranderde deze. Speelsters die zwanger zijn, behouden nu in elk geval hun laatste ranking, ongeacht het aantal toernooien dat ze tijdens hun zwangerschap hebben gespeeld, of het feit dat ze er vanwege die zwangerschap voor een langere periode uit zijn geweest. Voor Karine Icher geldt deze wijziging helaas niet met terugwerkende kracht. Maar toch: als ze straks wél met ‘pensioen’ gaat, doet ze dat in de wetenschap voor vrouwen iets wezenlijks te hebben bijgedragen. ‘Dan laat ik de tour in elk geval beter achter dan toen ik begon’, aldus Icher.
Uitzonderingen
Zo moedig als Karine Icher zijn er maar weinig. Het aantal zwangere tourspeelsters of moeders op tour is bijna op een hand te tellen. Al zijn of waren ze er wel: de captains van de laatste Solheim Cup bijvoorbeeld. Zowel Juli Inkster (captain team VS) als Catriona Matthew (captain team Europa) kregen tijdens hun topgolfcarrière twee kinderen. De Noorse Suzann Pettersen, die een beslissende rol speelde bij de laatste Solheim Cup, heeft een zoontje van 1. (Al ging zij direct daarna wel met ‘pensioen’.) De Amerikaanse Cristie Kerr werd moeder én bleef nog een tijdje meedraaien op hoog niveau. Maar zij behoren met, Karine Icher, tot de uitzonderingen.
Business as usual
Waar het voor hun mannelijke collega’s een dag na de bevalling – of vooruit, een week erna – business as usual is, geldt voor de meeste tourspeelsters: de komst van een kind luidt het einde in van een leven als topgolfster.
Logistieke nachtmerrie
De vrouwen stoppen niet omdat ze dat per se willen. Een leven als topsporter – eten, trainen, slapen, wedstrijden spelen – is sowieso een flinke opgave, maar met een kind erbij een complete logistieke nachtmerrie en haast niet vol te houden. Los van het feit dat een zwangerschap een aanslag is op je lijf. En hoe ga je als topsporter om met problemen die ‘gewone’ moeders ook hebben – borstvoeding geven, weinig tot slecht slapen, een baby die huilt, een peuter die ziek is, aandacht wil, een kind dat naar school moet en huiswerk heeft, al die hormonen die door je lijf gieren en eventuele lichamelijke klachten die je zelf aan je bevalling overhoudt? En dat allemaal reizend van hotel naar hotel?
Onbetaald zwangerschapsverlof
Daarnaast speelt voor veel vrouwen ook geld een rol: een betaald zwangerschapsverlof zit er meestal niet in, en wie zegt dat het lukt om weer op je oude niveau terug te komen – het liefst beter, omdat je eigenlijk nu meer geld moet verdienen om dat hele reizende circus in de lucht te houden?
Een nachtmerrie dus, ook logistiek gezien. Niet vreemd dus dat de meeste tourspeelsters ‘met pensioen gaan’ zodra er een kind (in aantocht) is.

Tv-analist
Er is een kans dat dit toch uiteindelijk ook voor Michelle Wie zal gelden, maar er is natuurlijk gewoon ook een kans dat zij een uitzondering blijkt: een van de weinige vrouwen die topgolf en gezin wél weet te combineren.
Nu ze niet kan spelen, klust ze bij door als tv-analist aan te schuiven bij The GolfChannel, een rol die zal ze straks in april ook op zich nemen tijdens de Masters.
Het nieuwe normaal
Als ware golfliefhebbers hopen we echter vurig dat dit een tijdelijke bijbaan is. Want hoewel ze het er als tv-analist goed vanaf brengt en het ook best aardig is om haar dagelijkse beslommeringen op Instagram te volgen en te weten ‘What Do Wie Eat’ – zijn we eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in een ding: gaat ze nog spelen of niet?
Geld zal in dit opzicht voor de mediagenieke Michelle Wie geen rol spelen. Als ze serieus is in haar voornemen om terug te komen en het lukt haar om op het hoogste niveau terug te komen, dan zijn de kosten en logistiek van een meereizend circus bijzaak. Michelle Wie heeft dan de kans haar status als boegbeeld van het vrouwengolf een nieuwe dimensie te geven: je kúnt topgolfster zijn, én moeder. Sterker nog, het moet het nieuwe normaal worden. Hup Michelle!

Photo credits: Ladies European Tour | Tristan Jones