Natuurlijke volle lippen
Lachen, eten praten en zoenen, je mond is de hele dag in beweging. Volle lippen vinden we mooi en associëren we met jeugd. Uit onderzoek blijkt zelfs dat niet zozeer rimpels, maar dunne lippen ervoor zorgen dat vrouwen ouder lijken. Wie niet van nature gezegend is met volle lippen kan ze laten opvullen. De lipvergroting is een van de populairste behandelingen. Maar het moet er wel een beetje natuurlijk uitzien. Tegelijkertijd zijn veel vrouwen een beetje huiverig voor complicaties. Want daar lees je soms ook over.
Rokerslijntjes
Je kunt dunne lippen hebben van nature. Maar uiteindelijk worden ze bij iedereen dunner door het verouderingsproces. Het volume neemt af in de lippen en de huid. Er ontstaan vaak ook fijne lijntjes boven de bovenlip. En soms gaan de mondhoeken een beetje hangen. Een filler lost dit op. Meestal worden tijdelijke fillers gebruikt op basis van hyaluronzuur. Dat is een suiker molecuul dat van nature in onze huid voorkomt. Hyaluronzuur is een vochtbinder en herstelt het volumeverlies in de lippen en vult de lijntjes in de bovenlip op. Het effect is tijdelijk en de behandeling moet na 6 tot 12 maanden herhaald worden. Daarom kozen veel mensen een aantal jaar geleden voor permanente fillers. Dan hoefde je niet steeds opnieuw je lippen te laten opvullen en dat maakte een lipvergroting behoorlijk goedkoper. Totdat er klachten ontstonden.

Zijn fillers wel veilig?
De meeste complicaties ontstaan bij permanente fillers, zoals Bio Alcamid of siliconenolie. In Nederland mogen ze inmiddels niet meer gebruikt worden, vanwege de grote kans op ontstekingen, verplaatsingen en bobbels. Deze permanente fillers kunnen alleen chirurgisch worden verwijderd.
Tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur geven vrijwel nooit klachten. Het lichaam breekt het suiker molecuul in een aantal maanden vanzelf af. Maar er kunnen na de behandeling wel zwellingen, blauwe plekjes of bultjes ontstaan. En wanneer er teveel filler wordt gebruikt kun je opgeblazen lippen krijgen of een snaveltje. Hoe je dat kunt voorkomen?

Duckface of snaveltje
Het resultaat van een filler is meteen te zien. Te volle lippen of het gevreesde snaveltje zijn makkelijk te voorkomen. Daarom is het belangrijk een speciale filler voor de lippen te gebruiken. Eentje die wat minder hyaluronzuur bevat en lippen en rimpeltjes op de bovenlip subtiel opvult. Dan krijg je geen overdreven gevulde liprand of te volle lippen. Ook is het fijn als de lipfiller het verdovende stofje lidocaïne bevat. Dat maakt de behandeling veel minder pijnlijk en het voorkomt zwelling achteraf. Net zo belangrijk als de keuze van de juiste filler is degene die de behandeling doet.
Bobbeltjes
Lippen vergroten is een precisiewerkje. Ga op zoek naar een plastisch chirurg met veel ervaring met lip vergrotende behandelingen. Iemand die ook eventuele asymmetrie kan herstellen. Een goede injecteertechniek, kennis van de anatomie en esthetisch inzicht bepaald het uiteindelijke resultaat. Je wilt mooi gevormde lippen die er natuurlijk uitzien en natuurlijk aanvoelen. De bovenlip hoort bijvoorbeeld altijd iets smaller te zijn dan de onderlip. En je moet je mond gewoon kunnen sluiten en bewegen. Enorme lippen, asymmetrie, of bultjes en bobbels die niet na een paar dagen verdwijnen zijn vrijwel altijd het gevolg van een ondeskundige arts.
Meer weten over lipvergroting en fillers? Plastisch chirurg Farid Kazem beantwoordt vrijblijvend al jouw vragen.