Vrouwengolf wordt steeds interessanter
Meer geld, meer exposure, meer toernooien, meer prijzengeld. Professioneel vrouwengolf zit in de lift.
Het is altijd een kip-ei-discussie geweest: vrouwengolf kan zich niet ontwikkelen zonder prijzengeld en media-aandacht. En prijzengeld en media-aandacht blijven weg bij vrouwengolf: sponsoren zijn er niet of geven niet gul, omdat ze vinden dat er te weinig exposure en media-aandacht is. Hier heeft de Ladies European Tour (LET), het hoogste toernooiencircuit in Europa, al sinds de oprichting, last van.
Uitstroom van talent
Gevolg: de kwaliteit van de LET wordt maar niet beter – te weinig prijzengeld, geen tv-registratie, weinig bekendheid, inkomsten en sponsoren. Met als gevolg daarvan weer een uitstroom van de grootste talenten richting de Verengde Staten, waar wél aandacht is voor en geïnvesteerd wordt in de hoogste vrouwentour, de LPGA.
Moeilijk rondkomen
En zo kwijnt de Ladies European Tour langzaam weg. Een tekort aan toernooien en prijzengeld maakt het voor professionals moeilijk om rond te komen. Zeker als je geen gulle sponsoren hebt. Een carrière als tourprofessional is voor vrouwen financieel gezien geen aanlokkelijk vooruitzicht.
Foto credits: Ladies European Tour
Einde aan malaise?
Komt aan die malaise nu een einde? Er gloort een beetje hoop.
Na een bijzonder succesvolle Solheim Cup – de tweejaarlijkse strijd tussen Europa en de VS – leek veel al te wijzen op een veranderende perceptie op vrouwengolf: niet alleen de zege van het Europese team (waarvan de speelsters overigens vooral in de VS op de LPGA spelen) trok de aandacht, als wel de heersende mening onder beide ‘kampen’ dat vrouwengolf an sich de échte winnaar was.
Lucratieve samenwerking
Het Solheim succes bleek geen bevlieging. Want deze week kwamen de LET en LPGA met een gezamenlijke verklaring. Beide tours gaan namelijk samenwerken om vrouwengolf in het algemeen en het Europese vrouwengolf in het bijzonder een kwaliteitsimpuls te geven. Hoe dit er in de praktijk precies uit gaat zien? Zeer waarschijnlijk houdt de samenwerking in dat er meer geld, meer exposure en meer toernooien richting Europa zullen komen. En dat trekt weer betere speelsters, wat vervolgens weer zorgt voor meer aandacht. Een zichzelf versterkende ontwikkeling dus.
Wereldspeler in vrouwengolf
De samenwerking met de LPGA is heel goed nieuws voor de LET, want de LPGA is meer dan alleen een tour in de VS. Onder leiding van directeur Mike Whan ontwikkelde de LPGA zich in tien jaar tijd van een klein toernooiencircruit in de VS tot een wereldspeler op het gebied van vrouwengolf: niet alleen organiseert de LPGA de grootste en lucratiefste toernooien ter wereld, maar weet het steeds meer meisjes en vrouwen te bereiken en inspireren om te gaan golfen. In tien jaar tijd groeide het circuit met 50 procent, namen de inkomsten met 80 procent toe en tv-registratie, uitzendingen en rechten met 100 procent. In 2020 staan er 33 goedbetaalde toernooien op de kalender, vijf Majors, een aantal toernooien die met mannen worden gespeeld en een lucratieve ranking die het hele seizoen duurt.
50% is straks vrouw
Volgens Mike Whan blijft het hier niet bij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we naar een toekomst gaan waarin de helft van het aantal golfers vrouw is. Als LPGA vind ik dat we de mogelijkheid, maar ook de verantwoordelijkheid hebben om het aandeel van vrouwen in golf te laten groeien.’ Ook het bedrijfsleven heeft hierin een verantwoordelijkheid, vindt Whan. ‘Hoe is het mogelijk dat het bedrijfsleven de mond vol heeft van gelijke kansen, maar dat 95% van sponsoruitgaven naar mannensport gaat? Meer sponsoring voor vrouwengolf vertaalt zich direct naar meer mogelijkheden voor vrouwelijke professionals, die op hun beurt de toekomstige vrouwelijke generatie inspireren.’
Ladies Open in Nederland
Geheel toeval of niet, tot slot was er ook in Nederland goed nieuws voor vrouwengolf. In juli 2020 wordt, waarschijnlijk op de Rosendaelsche, een internationaal vrouwentoernooi van de LET georganiseerd. Dat betekent dat we na een afwezigheid van drie jaar weer een Ladies Open in Nederland hebben. Het internationale succes van Anne van Dam (4 LET-zeges, LPGA, Solheim Cup) en Dewi Weber (Symetra Tour, het challenge circuit in de VS) blijken een stimulans te zijn geweest. ‘Dat succes smaakt naar meer’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens in een verklaring op NGF.nl. ‘Met meer toernooien in eigen land krijgen ook onze talenten meer speelkansen op een hoger niveau en kunnen we hopelijk jonge en nieuwe golfers in Nederland stimuleren.’