Ze passen in vrijwel elk gezond dieet én elke golftas: noten. Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia’s, pecannoten, pistachenoten en walnoten zijn een bijzonder verantwoorde voedselbron. Vol vezels, eiwitten, vitamines E en B1. Bovendien bevatten ze onverzadigd vet – de gezonde vet die beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Hoewel alle noten in de categorie ‘gezond’ vallen, moet je vooral de ongezouten en ongebrande noten hebben. Wie ongezouten noten eet, verlaagt namelijk z’n LDL-cholesterol. Dit cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. En ongebrande noten zijn weer gezonder dan z’n gebrande soortgenoten. Door de hitte van het branden gaan voedingsstoffen gedeeltelijk verloren. Ongebrande noten – walnoten, paranoten – zijn rauw en dus niet bewerkt. Ze bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Ongezouten dus, en ongebrand. Onwijs gezond!