Adviezen opgevolgd.
Eerder heb ik in een column van mijn golfpro Marloes op golfvrouw.nl gelezen dat er golfvrouwen zijn die bij hole 2 al snakken naar een glas wijn en een bitterbal. Nu durf ik wel toe te geven dat ik een van die vrouwen ben. Uiteraard heb ik al enige golfadviezen opgevolgd maar na het lopen van een golfronde ren ik, met klotsende smoothiebuik en de ongezwavelde abrikozen nog plakkend aan mijn kiezen, het clubhuis in.
Terwijl ik een paranoot uit mijn broekspijpen schud weet ik niet hoe snel ik een glas wijn mag bestellen. Na het zien van alle verschillende wijnen op de wijnkaart breekt het zweet me uit. “Welke wijn kies ik?”, vraag ik mij af terwijl ik mijn golfwolletje recht trek.
Golf en Wijn, verschillen niet zo van elkaar.
Eigenlijk verschillen golf en wijn niet zo van elkaar. Soms twijfel je bij het golfspel over je clubkeuze maar vaak weet je, door goed om je heen te kijken, uiteindelijk wel welke club je moet nemen. Zo ook met het kiezen van een glas wijn. In deze tijd, met kortere dagen en lagere temperaturen passen we net als bij het golfspel onze keuze aan.
WijnVrouw Tip
In deze tijd van het jaar drink ik graag een wijn gemaakt van de carménèredruif.
Wat de malbec is voor Argentinië en de pinotage voor Zuid-Afrika is de carménère voor Chili. Toen in de Bordeaux aan het einde van de 19e eeuw de Phylloxera vastatrix ofwel de druifluis toesloeg en bijna alle wijngaarden wegvaagde, vertrokken veel wijnbouwers met Europese wijnstokken, waaronder de carménèredruif richting Noord-en Zuid-Amerika. In Chili bleek dit ras zich veel beter thuis te voelen maar lange tijd werd verondersteld dat het om de merlotdruif ging. Pas in 1994 werd in Chili vastgesteld dat de carménèredruif al decennialang als de merlotdruif verkocht bleek te worden. Qua geur en smaak lijkt de wijn van carménère inderdaad enigszins op de merlot maar de carménère is voller en pittiger met meer specerijen in de neus. Van de carémèneredruif worden donker, smaakvolle, kruidige wijnen gemaakt met een vrij laag tanninegehalte. In de afdronk proef je vaak een klein pepertje.
Wijn-Spijs advies
Een leuk weetje is dat de benaming carménère is afgeleid van het woord carmin (karmijn is een rode kleurstof). In de herfst krijgen de bladeren een felrode kleur. Tot slot, een klein wijn-spijs advies. Carménère is een perfecte match met rood vlees en belegen romige kazen en uit eigen ervaring kan ik met karmijnrode wangen zeggen dat de wijn ook voortreffelijk smaakt naast een ouderwetse golfbitterbal
Een hele fijne kerst gewenst,
Caroline van Maurik
Wat een enige site!
Ik lees werkelijk alles door en geniet daar enorm van.
De goede tips probeer ik daadwerkelijk in praktijk de brengen.
Ga zo door please!
Top!