Alle ballen verzamelen!
Wit, rond, hard. Een golfbal is een golfbal, het maakt niet uit waar je mee speelt. Toch? We vroegen het aan Maud Schaap van Jumbo Golf.
Golfballen. Eergisteren stond onze oude buurman aan de deur. In zijn hand een doosje met drie golfballetjes erin die hij ergens in zijn schuurtje had gevonden bij het opruimen. Of ik die misschien kon gebruiken? Het waren tenslotte golfballen, toch?
Inderdaad. Ze waren wit. En rond. En van het formaat golfbal. Maar oef. Het waren nog net geen balata ballen uit de vorige eeuw. Ik heb de ballen van de buurman aangenomen en hem vriendelijk bedankt. Je moet, zo ben ik opgevoed, een gegeven paard gewoon niet in de bek kijken. Dus pakte ik de ballen van de buurman met een glimlach aan.

Het is de vraag die elke golfer ooit zal gaan stellen of heeft gesteld. Zelfs zeer ervaren golfers vragen het zichzelf af. ‘Met welke bal moet ik nu spelen?’ Wat is daarop jouw antwoord Maud?
“Simpel. Met dezelfde bal. Als je golft, dan zijn er een aantal instabiele factoren waar je rekening mee moet houden. Het weer. Hoe de baan erbij ligt. Anderen. Jezelf. De enige constante factoren zijn eigenlijk je clubs: ik ga ervan uit dat je altijd met dezelfde clubs speelt, en, jawel, je balletje. Je brein herkent jouw slag, jouw bewegingen, herkent je clubs. Jouw brein registreert ook elke keer het gevoel dat je balletje bij je oproept. Het maakt niet uit of dat een duur balletje is of een goedkoop balletje. Elke keer een andere bal zorgt voor nog een instabiele factor en dat wil je niet.”
De meeste beginnende golfers kiezen vaak voor lakeballs. Zou jij hen dat adviseren?
“Dat ligt er een beetje aan. Als je net begint en je slaat veel ballen weg? En je wil gewoon alleen maar oefenen? Echt bezig zijn met je beweging en niet zo zeer met gericht afstanden slaan? Dan zijn lakeballs prima. Als je echt vanaf het begin al je spullen op orde wil hebben, en daar ga ik van uit, dan zou ik ook adviseren om een doos te kopen met dezelfde ballen. Je hebt verschillende prijscategorieën. Ik zou gewoon de goedkoopste doos ballen kopen. Naarmate je steeds beter wordt, merk je vanzelf wel dat de ene bal de andere niet is.”
Grofweg gezegd zijn er twee soorten ballen. Zachte en harde. Wat is het verschil? “Het verschil zit hem in de energie die jij in je bal stopt. Als jouw clubblad de bal raakt, dan is er sprake van energieoverdracht. Van je clubblad naar je bal. Een zachte bal wordt dan plat als een gebakken ei, springt weer terug in zijn oorspronkelijke vorm en maakt dan zijn balvlucht. Afhankelijk van je swingsnelheid is het spelen met een harde bal wel of niet lekker. Als de swingsnelheid te laag is, dan wordt een harde bal minder ‘plat’, waardoor de energie meer op de bal terecht komt, en je dus geen maximaal rendement (lees: afstand, red.) hebt van je slag. Een minder harde bal krijgt sneller zijn oorspronkelijke vorm waardoor deze, mits goed geslagen natuurlijk, sneller begint aan zijn balvlucht, meer spin maakt, enzovoorts. Duurdere ballen zijn opgebouwd uit meerdere lagen waardoor ze sneller terug in hun vorm schieten. Het heeft allemaal te maken met aerodynamica.”
Wacht.
Wacht.
Veranderen golfballen van vorm als je ertegen aan slaat?
“Ja. Wist je dat niet? Zachte ballen veranderen een nanoseconde in een soort plat gebakken ei. Harde ballen worden ook afgeplat aan de achterkant maar de voorkant blijft hetzelfde. Geloof je me niet? Ik stuur je wel een YouTube filmpje waarop duidelijk te zien is hoe plat zo’n bal wordt.”
Dan hebben we het nog niet gehad over die gaatjes die op golfballen zitten. De zogenaamde ‘dimpels’.
“Grofweg kan je zeggen dat goedkope ballen grovere dimpels hebben. Ook de vorm varieert. Callaway Gallaway bijvoorbeeld? Die dimpeltjes zijn geen rondjes maar kleine hexagonnetjes, de vorm van een bijenraat. Anderen merken hebben verschillende groottes van dimpels en de afstand daartussen varieert ook weer. Het heeft allemaal te maken met aerodynamica. Alle grote merken zijn constant aan het vernieuwen, aan het innoveren. Zo heeft Callaway Galloway een serie ballen die net wat groter zijn dan gewone ballen. Dat is bijna met het blote oog niet te zien. De Titleist Pro-V 1 is bijvoorbeeld een vrij prijzige bal maar technisch gezien is dat wel een hoogstandje.”
Zou je zo’n soort bal adviseren aan een beginnende golfer?
“Ja. Weet je wat het is? Als je budget het toelaat is een duurdere bal natuurlijk top. Maar: als je net begint dan merk je het verschil echt niet hoor tussen verschillende soorten ballen. Mijn gouden regel is dus: Speel altijd met dezelfde bal. Of dat nou een goedkope of een dure is dat maakt niet uit. En dan nog een tip. Koop een koker waar jij allemaal dezelfde ballen in kan doen waarmee je je korte spel kunt oefenen. Nee – dat is niet lui, dat is slim.”
En als je nou een gevorderde speler bent? En je wil weten of je nog steeds met de juiste bal speelt?
“Dat test ik dan. Dan laat ik golfers met verschillende ballen slaan in onze simulators om hen kennis te laten maken met een bal die beter bij ze past. Zelf sla ik mijn ballen altijd vrij hoog maar met een andere bal, de Tileist Pro-V1 AVX in mijn geval, bleek ik lager en verder te slaan.”
Zou je tot slot een soort van ballen Top 5 willen maken voor onze golfvrouwen Maud?
“Tuurlijk!
1. Een goede instapbal is de softball van Honma
2. Pinnacle soft of rush is altijd goed
3. Srixon AD333Triple 3 is een softball en de prijs-kwaliteit is top
4. Wilson. Gewoon goede ballen
5. Titleist Pro-V 1, pro-v1X of AVX, technische hoogstandjes.
Okee, laatste vraagje. Er zijn dozen golfballen die speciaal voor vrouwen zijn. Dat staat er ook gewoon op. Dat begrijp ik nog wel. Maar wat ik niet snap dat er geen technische specificaties op staan zoals bij andere ballen? Waarom is dat?
Maud lacht. “Omdat dat ook echt ballen zijn speciaal voor vrouwen. Zacht voor een wat lagere swingsnelheid. En weet je? Het zijn ook gewoon goede ballen. Mijn ervaring is dat het vrouwen vaak geen bal uitmaakt hoe zo’n bal is opgebouwd. Het helpt soms als zo’n bal een mooi kleurtje heeft. Maar uiteindelijk gaat het erom dat ze er gewoon lekker mee kunnen spelen.”
